Hlavní navigace

Microsoft uvolnil zdrojové kódy MS-DOS a Wordu

26. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © kentoh - Fotolia.com
Microsoft se pravděpodobně prosadil díky operačnímu systému MS-DOS. V úterý se softwarová společnost odhodlala k nebývalému kroku – muzeu historie počítačů v kalifornském Mountain View totiž poskytla kompletní zdrojové kódy tohoto systému, které jsou tak volně přístupné.

Microsoft se pravděpodobně prosadil díky operačnímu systému MS-DOS. V úterý se softwarová společnost odhodlala k nebývalému kroku – muzeu historie počítačů v kalifornském Mountain View totiž poskytla kompletní zdrojové kódy tohoto systému, které jsou tak volně přístupné.

Kromě prvního operačního systému Microsoftu je ke stažení i první textový editor Word pro Windows. A to přímo ze stránek muzea historie počítačů. Zdrojové kódy i funkční verze MS DOS 1.1 a 2.0 a Microsoft Word pro Windows 1.1a jsou zveřejněny pod nekomerční licencí, která zakazuje jejich další publikování mimo webové stránky muzea.

„Je jen těžko pochopitelné, nakolik Microsoft od té doby vyrostl. Tehdy měl kolem 100 zaměstnanců a v podstatě jediný produkt – MS-DOS – měl ve zdrojovém kódu necelých 300 kB,“ komentoval tuto událost Roy Levin, význačný specialista Microsoftu a ředitel společnosti Microsoft Research na svém blogu. „Z těchto kořenů jsme za pár desítek let přerostli ve společnost, která prodala přes 200 milionů licencí Windows 8 a má více než 1 miliardu uživatelů sady Microsoft Office. Významné věci mívají skromné začátky, a skvělá zařízení a služby společnosti Microsoft budoucnosti také pravděpodobně začnou z mála, stejně jako MS-DOS a Word pro Windows. Díky počítačovému muzeu budou tyto významné zdrojové kódy zachovány a zpřístupněny všem, kteří se zajímají o dějiny výpočetní techniky,“ píše Levin.

Microsoft samotný vytvořil interpretovaný jazyk BASIC pro počítače rodiny IBM PC, jako základ svého operačního systému ale použil licencovaný systém společnosti Seattle Computer Products. Jak uvádí počítačové muzeum, PC-DOS verze 1.0 byl dodáván s prvními osobními počítači IBM v srpnu 1981. Verze 2.0 potom obsluhovala novější model IBM PC-XT od března 1983. Společnost Microsoft později kód licencovala i pro další výrobce hardwaru pod názvem MS-DOS.

Textový editor Microsoft Word pro Windowsbyl vydán v roce 1989 a využíval zdrojový kód předchozí verze tohoto editoru pro systém MS-DOS, která bylo vydána v roce 1983.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud náhodou doma máte stařičký počítač s procesorem 8086, nějakou volnou 5,5palcovou disketu a mechaniku, kde systém nahrát, můžete si MS-DOS stáhnout a vyzkoušet ho.

 

Byl pro vás článek přínosný?