Hlavní navigace

Microsoft ve Windows 8 nepočítá s přehrávačem DVD

5. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © PictureArt - Fotolia.com
Disky DVD se o další krok přiblížily zániku. Alespoň o tom svědčí zpráva společnosti Microsoft, že chystaný operační systém Windows 8 nebude standardně obsahovat program pro jejich přehrávání.

Společnost upozornila na to, že v základním nastavení nejnovější verze systému bude chybět Windows Media Center, tedy multimediální software sloužící například k nahrávání televizních pořadů či k přehrávání hudby a videa.

Nejnovější operační systém od Microsoftu, který má podle dostupných informací jít na trh zřejmě na konci tohoto nebo začátkem příštího roku, bude sice obsahovat v základu program Windows Media Player, ale nepůjde na něm přehrávat DVD.

Uživatelé, kteří budou chtít ve Windows 8 přehrávat disky DVD, budou muset společnosti buď zaplatit za upgrade, aby dostali program Windows Media Center. Mezi další možnost patří  nakoupit od výrobců hardwaru zařízení, ke kterému je automaticky přiložen program pro přehrávání DVD. Další alternativou je pak použití přehrávače jiného výrobce, a to jak placené verze, tak verze zdarma.

Microsoft zatím neoznámil, kolik uživatelé zaplatí za upgrade systému, který umožní pracovat s disky. Omezil se na vyjádření, že půjde o „marginální částku“. Jinými slovy, závratnou sumu očekávat nelze, informace však vyjdou na světlo až v době, kdy firma začne s prodejem systému Windows 8.

Pro získání programu Media Center pro Windows 8 stačí zakoupit patřičný software. Vše půjde přes upgrade zvaný „Add Features to Windows 8“ (dříve se jednalo o upgrade Windows Anytime). Uživatelé se základní verzí připravovaného operačního systému si budou moci obstarat funkci zvanou „Windows Pro Pack“. Ta přemění stávající kopii Windows na Windows 8 Pro, která bude už Media Center obsahovat.

Rozhodnutí Microsoftu nepodporovat v novém systému přehrávání disků DVD by se nemělo týkat lidí, kteří si pořídí nové PC s optickou mechanikou. Výrobce totiž k zařízení příslušný software dodá. Není naopak jasné, zda bude zachován přehrávač DVD, když budou uživatelé přecházet z operačního systému Windows 7 na „osmičky“.

Možnost, jak přehrávat DVD nicméně existuje i přesto, že se softwarový gigant rozhodl k uvedenému kroku. Stačí si pořídit některou z multimediálních aplikací. Jedním z nejuniverzálnějších přehrávačů médií je například VLC Media Player. Přehrává v podstatě všechny běžné formáty audia i videa a také disky CD a DVD. Pokud jde o disky blu ray, ty je možno přehrávat po manuální úpravě konfigurace. Zajímavá je i cena této aplikace – VLC je k dispozici zdarma.

Opuštění možnosti přehrávat DVD ve standardní verzi Windows 8 ukazuje na skutečnost, že řada lidí změnila návyky při sledování videí na počítači. Je zřejmé, že drtivá většina uživatelů systému Windows (i ostatních systémů) se začíná citelněji přiklánět ke sledování on-line (například na serverech YouTube, Stream, Hulu, nebo Netflix). Podle nové studie agentury IHS, na kterou Microsoft poukazuje, vzroste jen ve Spojených státech do konce tohoto roku (v porovnání s rokem 2011) konzumace videa on-line o 135 procent.

Byl pro vás článek přínosný?