Hlavní navigace

Windows 10 jsou dnes ke stažení zadarmo

29. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš, IDG Czech Republic
Americká společnost Microsoft ve středu začala prvním uživatelům počítačů stahovat bezplatnou kopii nového operačního systému Windows 10.

Na všemožných fórech technologických portálů se ve středu začaly objevovat zprávy uživatelů, kteří si na svém disku všimnuli nového souboru s názvem „$Windows.~ BT“.

Podle portálu Windowsteca.net je soubor viditelný pouze tehdy, pokud si uživatel zapne zobrazování skrytých souborů, a obsahuje instalaci operačního systému Windows 10. Obdobné informace se objevily i na oficiálním fóru Microsoftu.

Uživatelům operačních systémů Windows 7/8.1 se v systémové liště již několik měsíců zobrazuje speciální ikonka, pomocí které si Windows 10 mohou rezervovat. Ti, kteří tak učinili, dali Microsoftu souhlas s tím, aby po vydání nového OS 29. července tento stáhl na disk jejich zařízení bez dalšího. Až jakmile bude soubor stažen a Microsoft zkontroluje, za je zařízení s Windows 10 kompatibilní, je uživatel na přítomnost upgradu upozorněn.

I když by se stahování nového OS mělo odehrávat pouze tehdy, když uživatel dané zařízení nepoužívá nebo jej používá pouze ke kancelářským účelům, někteří uživatelé mohou zaznamenat, že je jejich připojení k internetu o něco pomalejší. Pokud se v průběhu stahování uživatel od internetu odpojí, nic se neděje - stahování započne tam, kde skončilo, jakmile se připojení obnoví.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak uvedl na oficiálním blogu Microsoftu Mohammed Samji, Windows 10 by měly potěšit snad úplně každého. Uživatelské rozhraní nového OS podle Samjiho funguje bezproblémově bez ohledu na to, zda člověk používá klávesnici s myší, dotykové rozhraní či jejich kombinaci.

Prvotní recenze nového OS jsou vesměs pozitivní a je tak už jen otázkou, jak se Windows 10 budou líbit koncovým uživatelům. Cílem Microsoftu je, aby na novém OS do tří let běžela miliarda zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?