Hlavní navigace

Mozilla ukázala 64bitový Firefox pro Windows, slibuje super výkon

4. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Computerworld.com
Mozilla představila svou vůbec první 64bitovou vývojářskou preview verzi webového prohlížeče Firefox určeného pro Windows. Finální verze by měla být dostupná v půlce května.

 „S potěšením vám dnes oznamujeme, že 64bitové buildy Firefox Developer Edition jsou nyní kromě OS X a Linuxu dostupné i pro Windows,“ napsali na oficiální blog Dave Camp a Jason Weathersby.

Firefox 38 Developer Edition - dříve známý jako „Aurora“ - je tak nyní dostupný pro Windows v 32- i 64bitové verzi. Podle plánu Mozilly má být nová verze Firefoxu vydávána každých šest týdnů, což znamená, že finální verze Firefoxu 38 by se měla objevit 12. května.

Podle Cooka a Weathersbyho je 64bitová verze Firefoxu rychlejší a bezpečnější. Největší výhodou 64bitového prohlížeče na 64bitovém operačním systému je však to, že může využívat více než 4 GB paměti, což je maximum, které je dostupné pro 32bitové aplikace.

Uživatelé díky tomu mohou mít otevřeny stovky záložek, aniž by se prohlížeč zhroutil nebo spouštět větší, sofistikovanější webové aplikace - třeba hry.

Mozilla je posledním mezi top 5 poskytovateli prohlížečů, který nemá 64bitovou verzi svého softwaru pro Windows. Google vydal 64bitový Chrome pro Windows v srpnu 2014 a verze pro OS X se objevila v listopadu, zatímco Safari od Apple a Internet Explorer od Microsoftu mají 64bitové verze pro OS X a Windows od roku 2009 a 2006. A 64bitovou verzi svého prohlížeče již nějakou dobu nabízí taktéž norská společnost Opera Software.

I když Mozilla již dlouho nabízí 64bitové verze Firefoxu pro OS X a Linux, práce na 64bitovém prohlížeči pro Windows Mozilla pozastavila v listopadu 2012 a znovu spustila o několik měsíců později.

Nutno podotknout, že 64bitová verze Firefoxu na Windows je již několik let dostupná skrze kanál „Nightly“, jenž však není určen pro koncové uživatele.

příloha_ovladnete_sva_data

Mozilla má ještě jeden zajímavý prohlížeč, na němž pracovala, ale zatím uložila „k ledu“ - Firefox pro dotykové rozhraní Windows oficiálně nazvaný Firefox for Windows 8 Touch. Ten měl být vydán před měsícem, avšak Mozilla nakonec vydání kvůli „malému počtu uživatelů, kteří využívají rozhraní Modern u Windows 8“ odložila.

Podle expertů je však pravěpodobné, že s tím, jak Microsoft plánuje později v tomto roce vydat operační systém Windows 10, na který budou moci zdarma upgradovat uživatelé Windows 7 a Windows 8.1, Mozilla vydání této dotykové verze Firefoxu přehodnotí.

Byl pro vás článek přínosný?