Hlavní navigace

Office 365 připraveny ke startu, migrace nebude snadná

28. 6. 2011

Sdílet

V tomto týdnu má Microsoft představit svoji cloudovou službu Office 365. Očekávejte, že přechod na ní ale nemusí být úplně snadný.

Podle informací, které přinesli naši američtí kolegové, se zdá, že nároky na migraci na cloudový balíček Office 365 nebudou zrovna malé. IT administrátoři by se s ním tak měli začít seznamovat co nejdříve.

Administrátoři také budou muset identifikovat interně nainstalovaný software, který s on-line balíčkem Office 365 není kompatibilní a provedli příslušné aktualizace. Řada firem totiž pravděpodobně využije model tzv. hybridní implementace, kdy bude využívat jak interně nainstalovaný software, tak i on-line aplikace v cloudu.

Microsoft již zveřejnil široké množství informací o technických požadavcích na implementaci Office 365, jako je nezbytný software, instrukce pro synchronizaci, tipy při problémech a k dispozici je i blog, diskuzní fórum a také speciální webový portál pro přechod na Office 365. Rebecca Wettermannová, analytička Nucleus Research, k tomu říká, že vzhledem k množství zveřejněných informací bude migrace na Office 365 pravděpodobně poměrně komplexním a náročným procesem, obzvlášť pro malé firmy, které mají jen málo IT zaměstnanců nebo dokonce žádné. Pro některé zákazníky se tak složitost přechodu může stát poměrně náročnou překážkou.

Wettermannová vyjadřuje také svoje obavy o ceně upgradu softwaru, který spolupracuje s Office 365 neboť firma bude muset mít nainstalovány na klientských PC Office 2007 SP2 či Office 2010. Podporovány nejsou Office 2003, které jsou ale ve firmách poměrně hodně rozšířeny. To potvrzuje i Michael Osterman ze společnosti Osterman Research, podle nějž existuje například velká uživatelská základna Outlooku 2003, který ovšem není službou Office 365 podporován. Uživatelské PC také bude muset mít nainstalovány Windows XP SP3 / Vistu SP 2 nebo Windows 7 a některé počítače bude potřeba upgradovat ze staršího Internet Exploreru 6. Pro interakci s cloudovou službou Lync Online (která je určena pro audio a video konference a instant messaging) bude vyžadován desktopový klient Lync 2010.

Microsoft ovšem náročnost migrace na nový on-line produkční balíček popírá a naopak tvrdí, že jde o snadno použitelnou cloudovou službu, kterou uživatelé mohou nastavit několika kliknutími myší. Microsoft také dodává, že desktopová verze kancelářského balíčku Office není vůbec potřeba, nicméně bez ní uživatelé nemohou přesouvat svoje soubory mezi svými počítači a cloudovou službou.

Frank Romeo, nezávislý konzultant, dodává, že firmy by také neměly v záplavě technologických výzev opomenout důkladné školení uživatelů spojené s Office 365 a jejich novými funkcemi a komponentami. Manažeři by měli školení dobře naplánovat a pomoci zaměstnancům adaptovat se na nový produkční software.

Byl pro vás článek přínosný?