Hlavní navigace

OneNote nebo Evernote – který nástroj je lepší?

22. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Scanrail - Fotolia.com
Microsoft nyní nabízí svou poznámkovou aplikaci OneNote zdarma i pro systémy Apple a díky předchozí podpoře platforem Android a samozřejmě Windows/Windows Phone je tak nyní k dispozici prakticky pro všechny uživatele stolní a mobilní výpočetní techniky.

Primárním z důvodů pravděpodobně je propagace kancelářského balíku Office, který pociťuje konkurenci bezplatných alternativ. Současně ale tak musí nutně dojít ke srovnání s populární poznámkovou aplikací EverNote, jejíž základní verze je taktéž bezplatná a také dostupná na všech důležitých operačních systémech (pro distribuce Linuxu ovšem pouze ve webové verzi). EverNote je ovšem se svými 80 miliony uživatelů pouhých trpaslíkem, z hlediska potenciálu růstu ji ovšem nelze podceňovat.

EverNote i OneNote se snaží nabídnout ideální formu vytváření poznámek za pochodu, na mobilních zařízení a současně díky synchronizaci je automaticky přenášet na všechna zařízení uživatele. Pokud vlastní hardware není k dispozici, lze se k obsahu dostat pomocí webového rozhraní. Vlastním přístupem se ale poměrně liší.

OneNote je součástí Microsoft Office od roku 2003 a je propracovanou aplikací schopnou vytvářet komplexní poznámky včetně nahrávání videa a audia, s možností vkládat tabulky a revidovat úpravy ostatních uživatelů. V tom září především jeho verze pro Windows, jejichž sada nástrojů je bezkonkurenční.

Evernote vznikalo především jako mobilní nástroj, který nevychází ze žádné historie předchozích produktů a musí počítač s omezenou plochou displeje. Od počátku ale umožnovalo přes publikovaná API spolupráci s dalšími mobilními aplikacemi, které nabízejí různé alternativní metody například k ukládání částí webových stránek. Evernote má také výrazný náskok v komunitě uživatelů, kteří se snaží lépe organizovat svůj život pomocí jakéhosi workflow – práce se seznamy věcí k vyřízení, které jsou zpracovány pomocí různých aplikací využívající Evernote jako jakýsi úložný prostor, který pro menší vývojáře nabízí snadnou možnost synchronizace a plného prohledávání dat.

příloha_ovladnete_sva_data

Vzhledem k různému důrazu na odlišné procesy vytváření poznámek lze oba nástroje používat v odlišných situacích. Pokud uživatel primárně hledá způsob, jak snadno zachytit, zorganizovat a následně vyhledávat obsah webu, jednoznačně ho osloví Evernote. Pokud naopak chce postupně budovat poznámky a promyšleně je organizovat v denících, měl by vyzkoušet OneNote. Samozřejmě, nejvhodnější cestou bude vyzkoušet obě možnosti – a řada uživatelů je pravděpodobně bude používat současně.

 

Byl pro vás článek přínosný?