Hlavní navigace

Oracle začal nabízet NoSQL databázi pro velké datové objemy

3. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Petya Petrova - Fotolia.com
Databáze Oracle NoSQL má umožnit oproti klasickým řešením zejména lépe spravovat velké objemy dynamicky vznikajících dat.

Oracle dnes oznámil dostupnost databáze Oracle NoSQL a nabízí ji ke stažení v rámci své sítě Oracle Technology Network. Verze Community Edition je k dispozici pod licencí open source. Databáze Oracle NoSQL umožňuje zákazníkům spravovat velké objemy dynamicky vznikajících dat, např. statistiky webů a záznamy webových protokolů, data produkovaná v sociálních sítích a mobilními aplikacemi nebo údaje generované ze senzorů a chytrých měřících zařízení.

Databáze NoSQL je součástí portfolia Big Data společnosti Oracle, tedy produktů a technologií určených pro zpracování velkých objemů dat. Oracle nabízí k databázi NoSQL podporu na úrovni, kterou požadují uživatelé v podnikovém sektoru.

Jednoduchý datový model klíč-hodnota (key-value), vysoká dostupnost a škálovatelnost umožňují, aby se databáze Oracle NoSQL stala efektivním úložištěm dat. Ta jsou uložena v jednoduchém flexibilním formátu, a databáze proto umožňuje rychlý vývoj a nasazování aplikací. Tím se databáze Oracle NoSQL liší od většiny jiných platforem, pro něž se aplikace údajně vytvářejí obtížněji vzhledem k problémům s konzistencí a aktualizací vícenásobných kopií týchž dat. Vývojáři aplikací pak musejí sami psát kód, který zajistí konzistenci. Databáze Oracle NoSQL naopak tuto funkcionalitu poskytuje sama a vývojáři mohou navíc příslušnou funkci konfigurovat tak, aby vyhovovala rozdílným potřebám různých aplikací. Ve srovnání s konkurenčními řešeními lze databázi Oracle NoSQL rovněž snadno nainstalovat, konfigurovat a spravovat. Společnost Oracle poskytuje k databázi kvalitní podporu, která se opírá o rozsáhlé zkušenosti a kvalifikaci Oraclu ve správě podnikových dat. Zákazníci se proto mohou spolehnout na nepřetržitou dostupnost kritických databázových instancí (procesy pro správu databáze a pro zajištění přístupu k uloženým datům).

Databázi Oracle NoSQL lze také spravovat pomocí webové konzole a přístupného rozhraní (API). Nástroje pro správu automatický řídí a monitorují topologii, vyvažování zátěže, výkon, události a výstrahy. Téměř lineární škálovatelnost, propustnost a latence znamenají, že databáze se hodí pro široké spektrum úloh z hlediska jejich typu i rozsahu.

Databáze Oracle NoSQL a další produkty z řady Big Data přestavují komplexní end-to-end řešení pro zpracování velkých objemů dat, jejich získání, organizaci a analýzu. Společnost Oracle tvrdí, že údajně jako jediný dodavatel může zákazníkům zajistit maximalizaci přínosů z „Big Data“ přístupu napříč celým podnikem.

Byl pro vás článek přínosný?