Hlavní navigace

Přechod Nokie na Windows Phone neznamená konec Qt

9. 4. 2011

Sdílet

Vývojáři, kteří chtějí využívat meziplatformní framework a uživatelské rozhraní Qt společnosti Nokia, mohou nyní stahovat novou verzi release candidate.

Knihovna Qt je navržena tak, aby vývojářům umožnila psát a vydávat aplikace napříč desktopovými, mobilními a vestavěnými operační systémy bez nutnosti přepisovat kód. Qt SDK 1.1 Release Candidate je nyní k dispozici ke stažení, uvedla v blogovém příspěvku společnost Nokia.

Nový SDK (Software Development Kit) je založen na verzi Qt 4.7 a dovoluje uživatelům vyvíjet programy pro smartphony i desktopy za využití stejného softwaru. V minulosti bylo nutné použít odlišné verze softwaru, prozrazuje Nokia.

Rozhodnutí společnosti Nokia, jež se nedávno rozhodla zvolit Windows Phone jako hlavní systém pro svoje smartphony, znamenalo pro platformu Qt velký zásah. Nicméně bude žít dále. V březnu společnost Nokia oznámila, že prodala Qt komerční licenci a obchodní služby finské společnosti Digia.

Digia má v plánu nasadit Qt na desktopy a zabudované systémy, v těchto oblastech vidí společnost největší potencionální komerční růst, oznámil mluvčí této firmy při příležitosti oznámení dohody s Nokií.

Jako část prodeje přešlo 3500 tisíce uživatelů desktopových a zabudovaných systémů Qt ke společnosti Digia.

Qt SDK je k dispozici pro operační systémy Windows, Linux a Mac OS X. Společnost Nokia neprozradila, kdy vydá finální verzi, nicméně podotýká, že release candidate je "hlavním krokem" k vydání finální verze.

Byl pro vás článek přínosný?