Hlavní navigace

První velký upgrade Windows 10 bude už letos v létě

25. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft představil první reálný update operačního systému Windows 10, s jehož nasazením počítá už v létě toho roku. Označuje jej jako "Anniversary Update" a bude postavený na právě představeném buildu 14328.

Novinka obsahuje nejvíce změn od uvedení klasické verze Windows 10 v létě loňského roku. Nové funkce přitom představil Microsoft už na své vývojářské konferenci před třemi týdny.

„Je to náš hlavní build, který obsahuje řadu nových funkcí i vylepšení,“ komentoval jeho uvedení Gabriel Aul, manažer operačních systému Microsoftu. Testery však varoval, že build má ještě „neobroušené hrany“ dané tím, že se některé řádky kódu budou ještě měnit.

Verze 14328 zahrnuje například funkce Microsoft Ink důležité pro platformy postavené na ovládání perem a nabízí také významná vylepšení digitální asistentky Cortana. Vylepšené byly podle Microsoftu i některé klíčové prvky uživatelského rozhraní, jako je třeba položka Start, a také notifikační centrum operačního systému.

Microsoft zatím neuvedl přesný termín, kdy se Anniversary Update objeví na trhu -- pouze tvrdí, že by tomu mělo být během letošních prázdnin.

Build 14328 by se mohl stát jediným updatem operačního systému pro letošní rok. Ačkoliv Microsoft sliboval každý rok 2-3 aktualizace systému Windows 10 (s důrazem spíše na ty dvě), další zásadní upgrade operačního systému by mohl přijít až na jaře příštího roku, jak uvádějí někteří oboroví pozorovatelé jako třeba ZDNet nebo WinBeta.

příloha_ovladnete_sva_data

Ti vycházejí z anonymních zdrojů a důvodem pro zpoždění by podle nich mohla být synchronizace aktualizací s novým hardwarem firmy, speciálně byl jmenovaný Surface Pro a Surface Book.

Současný upgrade, tedy build 14328, je dostupný pouze pro insidery zúčastňující se tzv. Fast ringu. Ti, kteří si zvolili verzi "Slow ring", si podle všeho budou muset ještě pár týdnů počkat.

Byl pro vás článek přínosný?