Hlavní navigace

Quickoffice končí, Google jej odstraní z online obchodů

1. 7. 2014

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
V souvislosti s oznámením nových funkcí pro své produktivní aplikace Google také v tichosti informoval o ukončení vývoje Quickoffice a plánovaném odstranění softwaru z obchodů Google Play a App Store.

„Díky nové integraci Quickoffice s aplikacemi Google Apps, Sheets a Slides budou Quickoffice během následujících týdnů odstraněny z Google Play i App Store,“ napsal Google v krátkém oznámení, které zveřejnil na oficiálním blogu Google Apps. Stávající uživatelé nástroje prý mohou i nadále pokračovat v jeho používání, ovšem už nezískají žádné nové funkce.

V současné době je aplikace stále k dispozici ke stažení na obou platformách.

Konec Quickoffice přišel poměrně nečekaně. Koncem dubna Google rozdělil aplikaci Google Drive – kdysi jediný přístup bod k souborům z nástrojů Google Docs, Sheets a Slides – na tři samostatné programy pro Android a iOS. Díky tomu ještě vzrostla nadbytečnost Quickoffice.

Mezi hlavní oznámené změny v Google Docs, Sheets a Slides patří podpora dokumentů vytvořených v MS Office bez nutnosti jejich předchozího převodu do vlastních formátů Googlu. Hlavním cílem této změny je podle Googlu ulehčit uživatelům služby Google Apps for Busines sdílet dokumenty MS Office s ostatními uživateli. Programy z balíku MS Office jsou totiž stále standardem ve většině podniků a formáty docx, xlsx nebo pptx na firemních počítačích hrají prim.

Uživatelé zařízení s operačním systémem Android mohou novou funkci používat již od 25. června. Verze aplikací pro iOS zatím nedostaly potřebnou aktualizaci. Majitelé zařízení od Applu se pravděpodobně dočkají v následujících týdnech.

Změna se týká i desktopových verzí programů. Uživatelé Chrome OS mají k editaci dokumentů MS Office okamžitý přístup, zatímco uživatelé prohlížeče Chrome ve Windows a OS X si musí stáhnout a nainstalovat potřebné rozšíření, které je dostupné zdarma.

Google změnami reagoval na březnový krok Microsoftu, který uvolnil Office pro iPady a přerušil vazby mezi Office 365 a Office Mobile pro Android i iOS. Office pro mobilní zařízení jsou k dispozici zdarma, majitelé iPadů si musí zakoupit předplatné Office 365.

příloha_ovladnete_sva_data

Google získal Quickoffice v roce 2012 a původní vývojový tým zahrnul do vývojového týmu Google Apps. Po dobu dvou roků Google používal Quickoffice ke konkurenčnímu boji s Microsoftem.

 

Byl pro vás článek přínosný?