Hlavní navigace

Rok 2011: Velké změny pro ERP

11. 4. 2011

Sdílet

Některé aspekty ze sféry softwaru ERP, jako jsou např. zastaralý základ kódu nebo projekty s katastrofální implementací, snad nikdy nezmizí. V posledních letech však tempo změn ERP zrychlilo a všechny indicie napovídají, že v roce 2011 bude tento trend nanejvýš významný.

Uvádíme pohled na některé pravděpodobné události ve sféře ERP (Enterprise Resource Planning, plánování podnikových zdrojů) pro tento rok – na základě rozhovorů s významnými oborovými analytiky, čerstvých údajů o trhu a trošku také „zírání“ do křišťálové koule.

ERP v cloudu
Ačkoli dodavatelé ERP v posledních několika letech zjevně směřují ke cloud computingu, „dojde v roce 2011 ke zvýšení serióznosti tohoto modelu, protože to zákazníci vyžadují,“ tvrdí Frank Scavo, vedoucí pracovník firmy Strativa, která se specializuje na IT strategie.

„Cloudová řešení pro CRM (řízení vztahů se zákazníky, HR, lidské zdroje) či další oblasti získávají významný tržní podíl a mnoho zájemců o ERP se bude ptát, proč nemohou mít v cloudu celou sadu ERP,“ uvádí Scavo.

Podle něj někteří dodavatelé se již pokoušejí poskytovat cloudová řešení portováním svého softwaru do služeb veřejného cloudu,  jaké například poskytují Amazon Elastic Compute Cloud, nebo jejich nabídkou pomocí předplatného postaveného na časové bázi.

„Skutečný nástup cloudové strategie ohledně řešení ERP však nastane u těch dodavatelů, kteří mají vytvořeny nebo přepracovány své produkty od základu, aby plně využili možnosti cloud computingu, jako je třeba možnost nabízet software více zájemcům najednou nebo upgrady aplikace jen s malým vlivem na zákazníka,“ dodává Scavo. „Oživení ekonomiky zvyšuje uzavírání nových dohod a dodavatelé, kteří ustrnou v oblasti pouhého hostingu a nepokročí dále, zjistí, že se stále více dostávají mimo hru.“

„Takové možnosti, jaké nabízí například již zmíněný Amazon, jednoduše nestačí,“ uvádí Paul Hamerman z agentury Forrester Research. „Zákazníci chtějí úplné nabídky služeb, které slučují údržbu dodavatelem, spravované služby aplikací, upgrady, hosting a poplatky za používání.

Chcete-li získat komplexnější možnosti nasazení ERP, hledejte právě takové poskytovatele podnikových aplikací a jejich ekosystémy partnerských služeb,“ dodává Hamerman. „Technologie měnící oblast cloudových ERP jsou především PaaS (Platform-as-a-Sservice, platforma jako služba) a BPM (Business Process Management, řízení firemních procesů). Umožňují rozšíření a úpravu cloudového softwaru.“

Nejistá údržba
„Historické odškodné 1,3 miliardy dolarů, které nedávno získala firma Oracle od společnosti SAP v soudním sporu týkajícím se korporátního zcizení softwaru, bude mít v nadcházejícím roce rovněž vliv na trh nezávislých dodavatelů údržby softwaru,“ předpovídá Hamerman.

Firma SAP připustila, že její bývalá, dnes už neexistující dceřiná společnost TomorrowNow prováděla nelegální stahování softwaru Oracle během poskytování levné podpory pro zákazníky platformy Oracle. Oracle také zažaloval firmu Rimini Street, která je dalším nezávislým poskytovatelem podpory.

Údržba od jiných dodavatelů se „zpomalí nebo stane ilegální podle výsledků vedených právních sporů,“ uvádí Hamerman. Vzrůstající náklady na podporu však budou přesto podněcovat zákazníky ke zvažování alternativ, než je ta od samotného výrobce, tvrdí Hamerman.

Náhradou za to budou mít dodavatelé jako SAP příležitost „zcela změnit sféru podpory systémů ERP na základě BI a analytických nástrojů podle svých dispozic,“ tvrdí Jon Reed, nezávislý analytik, který firmu SAP blíže sleduje. „Takový systém by mohl zákazníkům účtovat náklady podle zátěže systému SAP namísto paušálního procentuálního poplatku pro všechny zákazníky nezávisle na jejich aktuálních potřebách,“ tvrdí Reed.

Může to být příliš vizionářská představa, protože stejně jako všichni dodavatelé softwaru je i SAP velmi významně závislý na příjmu plynoucím z údržby aplikací. Ale konkrétně společnost SAP by mohla být významnou firmou, která by takový trend mohla vést, pokud vezmeme v úvahu velmi sledované povstání jejích zákazníků z posledních let kvůli zdražení poplatků za „maintenance“.

„V každém případě by se SAP a další dodavatelé podnikových systémů měli připravit, že zákazníci začnou hledat cesty ke snížení výdajů na údržbu,“ tvrdí Ray Wang, výkonný ředitel a hlavní analytik společnosti Constellation Research. Provedou to například vyřazením nevyužitého softwaru, zrušením licencí či jinými způsoby.

ERP se stane sociálním
Všichni, kdo jsou unaveni slovem „sociální“ ve spojitosti s firemním softwarem, by se měli připravit na další dlouhý rok spojený s tímto termínem. „V roce 2011 bude trh zaplaven sociálně stylizovanými úpravami produktů ERP, integracemi a inovacemi,“ předpovídá Wang.

Společnost Gartner, provádějící průzkumy trhu, nedávno zveřejnila údaje, které korespondují s názorem zmíněného analytika. Firmy totiž podle Gartneru vloni vydaly o 14,9 procenta více na podnikový sociální software, než tomu bylo v roce 2009, a celkový obrat činil přibližně 664 milionů dolarů. Letošní rok se toto číslo zvýší o dalších 15,7 procenta na celkových zhruba 769 milionů, tvrdí zpráva Gartneru.

„Sociálně pojaté systémy ERP jsou neodvratné, protože je tam prostě příliš mnoho příležitostí pro dodavatele k využití výhod prostředí sociálního softwaru s jeho datovými proudy informací poskytovaných v reálném čase, skupinovou spoluprací či sdílením a aktivní pomocí zákazníkům,“ domnívá se Wang.

Mobilita
Mobilní aplikace se již stávají standardním požadavkem zákazníků vůči dodavatelům aplikací ERP – a to se ani v roce 2011 nezmění, vezmeme-li v úvahu poslední údaje od výzkumné společnosti IDC. Ta totiž tvrdí, že počet stažených mobilních aplikací vzroste z 10,9 miliardy v tomto roce na 76,9 miliardy v roce 2014, přičemž obrat s těmito řešeními v následujících letech zaznamená více než 60procentní kombinovaný meziroční nárůst (CAGR, Compound Annual Growth Rate), a to až na 35 miliard dolarů v roce 2014.

Mezi dodavatele s největším důrazem na mobilitu jako na oblast, která nejen vytváří příjmy, ale rozbíjí obraz poskytovatele monolitických systémů ERP, patří mimo jiné i společnost SAP. Její výkonný ředitel (Co-CEO) Bill McDermott vloni opakovaně prohlásil, že jejich firma poskytne zákazníkům možnost získat firemní informace „z libovolného zařízení, kdekoli a kdykoli“.

Tato společnost již brzy začne dodávat konvergovanou mobilní middlewarovou platformu založenou na technologii získané prostřednictvím akvizice firmy Sybase vloni v červnu a již na trh uvedla řadu mobilních aplikací.

Nákupní horečka pokračuje
Konsolidace je v oboru ERP neměnnou realitou a také v roce 2011 bude vzkvétat. Jedním z aktivních kupců by mohla být firma Infor, která vyrostla prostřednictvím řady menších akvizic. Infor je nyní veden Charlesem Phillipsem, jenž je považován za klíčovou postavu v historické sérii akvizic firmy Oracle.

Existují náznaky, že Phillips uvažuje o jedné z posledních velkých nezávislých firem na trhu ERP – o společnosti Lawson Software. Jedním ze společníků této firmy je investor Carl Icahn, který letos na firmu Lawson vsadil, a očekává se, že bude usilovat o její prodej.

Společnost Oracle bude pravděpodobně také pokračovat v nakupování, speciálně na vertikálních trzích, a nezapomínejme na možnosti nákupů sociálního softwaru společností SAP.

Oracle Fusion na trhu
A je to. Oracle Fusion Applications už zřejmě nebudou odkládány. Výkonný ředitel Larry Ellison přislíbil, že značně zpožděný software bude finálně uveden v úvodu letošního roku. Od Fusion Applications se čeká, že zkombinují nejlepší vlastnosti různých řad ERP společnosti Oracle do vysoce výkonné flotily aplikací nové generace, které budou prostoupené BI (Business Intelligence) a budou dostupné v modulární podobě.

Oracle posledně jmenovaný bod zdůrazňoval. Chce snížit obavy zákazníků, kteří nemají zájem o vynucené a velké upgrady, a také chce zvýšit očekávání trhu. Tato společnost ale stále musí zodpovědět ohledně Fusion Applications mnoho otázek, jako jsou třeba cena a závislost na dalším softwaru Oracle.

Někteří také přemýšlejí o tom, zda bude Oracle dodávat software Fusion jako předinstalovaný v hardwarových appliancích, jako je například jeho řešení Exalogic Elastic Cloud. Celkově to vypadá, že Fusion Applications budou představeny s velkou slávou, ale Oracle se je bude snažit uvést rozvážným způsobem.

Byl pro vás článek přínosný?