Hlavní navigace

Sbohem, Visty! Microsoft pohřbívá problémový systém

9. 2. 2017

Sdílet

 Autor: IDG NS
Microsoft za dva měsíce ukončí podporu Windows Vista. 11. dubna vydá pro problémy sužovaný operační systém definitivně poslední patche.

Podle aktuálních statistik by však Visty nikomu výrazněji chybět neměly. Mezi uživateli Windows jich dle lednového měření mělo Visty nainstalováno sotva jedno procento (v přepočtu asi čtrnáct milionů lidí) a systém tak zůstal daleko za úspěchem svého předchůdce – Windows XP – i následovníka – Windows 7.

Dokonce i v době, kdy byly Visty na vrcholu, tedy zhruba tři roky po svém vydání, s nimi pracovala asi jen pětina uživatelů Windows. Od podzimu 2009, kdy se na trhu objevily Windows 7, se však tržní podíl Vist postupně snižoval a během následujících dvou let byl poloviční.

Problémy je provázely prakticky od úplného začátku. Vydány byly s dvou a půl letým zpožděním a uživatelé si stěžovali na vše možné -- od výkonnosti, přes zabezpečení až po trable s ovladači. A co teprve žaloba v kauze „Vista Capable“ kvůli údajnému klamání zákazníků.

příloha_ovladnete_sva_data

Není se co divit, že někdejší šéf Microsoftu, Steve Ballmer, později Visty označil za „věc, které v životě nejvíc lituje“.

Dalším systémem, pro který bude ukončena podpora, je v pořadníku Microsoftu Windows 7. Ten by se měl posledního bezpečnostního updatu dočkat v lednu roku 2020.

Byl pro vás článek přínosný?