Hlavní navigace

Shuttleworth: Ubuntu 12.04 dospěl a hodí se i pro servery

15. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Canonical
Zakladatel společnosti Canonical, která nabízí linuxovou distribuci Ubuntu, věří v úspěch zejména ve webových serverech.

Chystaná verze Ubuntu s kódovým názvem Precise Pangolin (přesný luskoun) má pořadové číslo 12.04 LTS. Přídomek LTS označuje dlouhodobou podporu, tedy verzi určenou i pro podniky, které nechtějí aktualizovat na novou verzi každý půlrok. Podle Shuttlewortha představuje tato verze zlom ve vývoji, protože přestává kopírovat způsoby ovládání známé v systémechg Mac a Windows a vydává se vlastní cestou. Nové grafické rozhraní označované jako „Head-Up Display“ (HUD) se silně inspiruje v dotykovém ovládání a chystá se odstranit klasická počítačová menu.

Canonical se ale nesoustředí jen na notebooky a osobní počítače. Kromě dalších novinek jako Ubuntu TV nebo Ubuntu pro Android se podle Shuttlewortha chce ještě více soustředit i na oblast serverů. Shuttleworth na svém blogu v pondělí napsal: „12.04 LTS je dospělou verzí Ubuntu vhodnou pro datová centra, protože se jedná o první verzi s prodlouženou podporou, která pokrývá celou paletu možných využití.“

Ubuntu se snaží dosáhnout kvality srovnatelné s dlouholetými poskytovateli linuxových řešení jako Red Hat, kterým začíná znatelně konkurovat. „Vyvinuli jsme rozsáhlé automatické testy, zlepšili proces nahrávání, zrychlili řešení problémů, které se nevyhnutelně v průběhu vývoje objevují, rozšířili jsme základnu uživatelů a přispěvatelů při vývoji a zlepšili spolupráci s prodejci hardwaru, kteří instalují Ubuntu do svých počítačů,“ vysvětluje Shuttleworth.

Shuttleworth se také zmínil o tom, že podle měření agentury W3Techs předstihl Ubuntu ve veřejně dostupných webových serverech s Linuxem konkurenční Red Hat Enterprise Linux a posunul se na 3 místo za Debian a CentOS. Aktuální stav najdete přímo na webu agentury.

Byl pro vás článek přínosný?