Hlavní navigace

Smrt Flashe se blíží. Google zesiluje tlak přes Chrome

11. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © Adobe
Během začátku prosince by měla většina obsahu tvořeného ve Flashi zmizet z prohlížeče Chrome, jak oznámil Google. Následovat pak bude další krok o měsíc později, kdy dočasně přestane zobrazovat na Flashi založenou analytiku webových stránek.

V příspěvku na blog společnosti o tom detailněji promluvil Anthony LaForge, technický projektový manažer Chrome týmu. Po vydání verze 55, prozatím naplánované na 5. prosinec, přestane prohlížeč zobrazovat prakticky všechen obsah ve Flashi.

Dříve Google mluvil neurčitěji, kdy za „konec Flashe“ v Chromu určil čtvrtý kvartál roku. Tzv. white list, tedy seznam výjimek, však zůstává nezměněn.

Další útok na Flash podnikne Chrome s verzí 53, která vyjde 5. září. Prohlížeč v tu dobu přestane zobrazovat drobné součásti Flashe, které jsou pro uživatele neviditelné, ale vytváří data pro platformy webové analytiky.

Termíny oznámené LaForgem pravděpodobně budou jedny z posledních akcí v dlouholetém boji Googlu; ten se snaží Flash eliminovat a vyřadit ho z webového prostředí.

Ve spolupráci s dalšími významnými společnostmi – jmenovitě Applem, Microsoftem a Mozillou – Google postupně naplňuje svou vizi internetu bez kdysi zcela dominantního Adobe Flash Playeru. Pokud se takto mnohdy nesmiřitelní IT giganti dokáží spojit proti jednotnému „nepříteli“, je znát, jak moc jim Flash leží v krku; není příliš divu, Adobe je již roky nespolehlivý, co se týče zabezpečení a neustále zranitelnosti jsou velkým problémem.

Firmy své kroky proti němu obhajují delší výdrží laptopové baterie, rychlejším načítáním stránek a lepším zabezpečením.

příloha_ovladnete_sva_data

Safari od Applu některé součástí Flashe zamrazilo již v roce 2013 a Chrome časově předstihne i v úplném odstranění jeho součástí – Safari 10 jej zablokuje někdy během srpna a října. Standardním prostředím Safari se tak stane HTML5 a prohlížeč uživatele pouze varuje, že daná webová stránka Flash obsahuje a že pokud jej chtějí využít, musí si stáhnout dodatečný plugin. Edge, základní prohlížeč Windows 10, přestal některý obsah zobrazovat s aktualizací 1607 minulý týden.

Mozilla s blokováním Flashe teprve začíná. Ačkoli open-source vývojář oznámil, že příštím rokem bude od uživatelů vyžadovat manuální aktivaci pluginu Flash Player, časový plán drastičtějších kroků zatím neodhalil. Firefox se tak možná stane dočasným útočištěm pro ty uživatele, kteří se bez Flashe neobejdou a nebudou chtít stahovat dodatečné součásti do svého prohlížeče.

Byl pro vás článek přínosný?