Hlavní navigace

Správu mobilních systémů ztíží přicházející IoT i nositelná elektronika

26. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Scott Maxwell
Pozornost věnovaná fenoménu BYOD (Bring Your Own Device) není už tak hlasitá, jako byla před několika lety, ale to neznamená, že by problémy spojené se správou uživateli vlastněných zařízení zmizely. S růstem počtu nositelné elektroniky a příchodem internetu věcí bude kontrola nad mobilními technologiemi ještě větší výzvou.

Nedávný výzkum společnosti Ovum ukázal, že více než 25 % aktivit používání vlastního mobilního telefonu pro firemní účely stále probíhá přímo v rozporu s podnikovými zásadami.

„Jen 36 % z těch, kdo používají svůj vlastní smartphone pro práci, podepsalo nějaký druh zásad BYOD,“ uvádí Richard Absolon, analytik pro software z oblasti produktivity a podnikové mobility v Ovumu. „Oddělení IT tedy před sebou mají ještě hodně práce, než tuto situaci dostanou pod kontrolu,“ tvrdí Absolon.

Stále více společností nasazuje podnikovou správu mobility (EMM, Enterprise Mobility Management) a další nástroje pro správu mobility, aby vyřešily řadu problémů při budování svých mobilních strategií.

Produkty EMM dávají organizacím schopnost zabezpečit a spravovat mobilní zařízení používané zaměstnanci. Jsou určené k použití s chytrými telefony či tablety a měly by být schopné podporovat více mobilních operačních systémů.

„Dobré řešení EMM může hrát ve správě mobilního prostředí organizace velkou roli,“ uvádí Absolon. „Neexistuje zde žádné univerzální řešení, ale většina prostředí nyní obsahuje kombinaci firemních a osobních zařízení navíc s různými operačními systémy, zejména iOS a Android, ale v některých oblastech také Windows Phone, a samozřejmě je zde také stále poměrně velká instalovaná základna BlackBerry. Řešení EMM mohou použít pro všechny tyto platformy nastavení zabezpečení stejně jako přístup k aplikacím produktivity.“

 

Příklady nasazení EMM

Systémy EMM využívá například německá farmaceutická a chemická společnost Merck, která spravuje téměř 20 tisíc podnikem vlastněných zařízení a cca tisíc zařízení BYOD. K zajištění kontroly nad mobilním prostředím používá cloudovou nabídku EMM od firmy AirWatch.

Merck využívá platformu EMM také k poskytování firemních aplikací a obsahu, který mobilní uživatelé potřebují, při současném zajištění soukromí a zabezpečení dat. Více než polovina všech zaměstnanců Mercku vlastní podnikový chytrý telefon nebo tablet. Většinou jde o zařízení iOS a o malý počet telefonů se systémem Windows. Merck nedávno zahájil oficiální program BYOD, který podporuje platformy Android a iOS.

Společnost nasadila platformu EMM před více než dvěma lety a při tom zcela vyřadila z provozu interně provozované řešení BlackBerry Enterprise. EMM se používá nejen ke správě smartphonů a tabletů, ale také k nasazení kontejnerového řešení pro zařízení BYOD a pro správu podnikových hybridů Mac a Windows 10, popisuje Matthias Feldmann, ředitel IT a šéf oddělení Center of Excellence pro mobilitu a cloud ve společnosti Merck.

„Řešení EMM nám poskytuje výhody, jako jsou zvýšení agility pomocí distribuce mobilních aplikací, šifrování dat v mobilních zařízeních, podpora BYOD a snížení nákladů,“ uvádí Feldmann.

Správa informačních systémů státu Indiana zase podle svých slov nedávno formalizovala program BYOD, vytvořila dokument pracovních zásad pro BYOD a hodlá sdělit tyto zásady zaměstnancům a stanovit je jako povinné. Jedním z důvodů, proč tomuto státu vyhovuje BYOD, je, že nasadil systém EMM od MobileIronu.

Mobilní strategie Indiany je omezená na smartphony a tablety platforem Android a iOS a v současné době zahrnuje asi šest tisíc zařízení, popisuje Dewand Neely, tamější zástupce šéfa IT. Většina z těchto přístrojů může podle něj přistupovat pouze k podnikovým kontaktům, e-mailům a kalendáři. Existuje také podmnožina zařízení, která obsahují interně vyvinuté aplikace iOS.

Organizace poprvé nasadila EMM v březnu 2013, aby zajistila bezpečný přístup k firemním zdrojům, vynutila zabezpečení i zásady pro zařízení vlastněná společností a mohla vyvinout, testovat a publikovat vlastní aplikace.

Tato technologie pomohla odlehčit starostem se správou používání mobilních zařízení zaměstnanci. „Dokázali jsme řešit pomocí této technologie různé bezpečnostní problémy a nabídnout více přizpůsobenou zkušenost pro různé úřady a podniková oddělení, kterým jsme sloužili,“ prohlašuje Neely. „Také to dramaticky zlepšilo rychlost vývoje, testování a nasazení interních aplikací.“

Systém umožňuje sledovat ztracená či ukradená zařízení a vzdáleně z nich vymazat data. Manažeři mohou nakonfigurovat řešení a automaticky vynutit zásady zabezpečení. Uvedený produkt EMM umožňuje oddělení IT hromadně měnit zásady zabezpečení a distribuovat je všem zaměstnancům bez manuálního zásahu.

Kromě EMM tam pracují i na zavedení programu DEP (Device Enrollment Program) od společnosti Apple. DEP poskytuje...

 

Tento příspěvek vyšel v Computerworldu 4/2016. Oproti této on-line verzi je výrazně obsáhlejší a přináší další poznatky a tipy, které lze využít při praktické implementaci u vás ve firmě.

příloha_ovladnete_sva_data

Časopis (starší čísla i předplatné těch nadcházejících) si můžete objednat na adrese našeho vydavatelství.

 

Byl pro vás článek přínosný?