Hlavní navigace

Tibco Spotfire přidává podporu platformy Hadoop

7. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Nástroj na analýzu velkých objemů dat v paměti počítače získal nově podporu open source platformy Hadoop. V nové verzi také přibyly prediktivní analýzy a podpora iPadu.

Společnost Tibco napojila svůj analytický nástroj Spotfire do ekosystému bujícího kolem platformy Hadoop, která umožňuje zpracování velkých objemů informací. Spotfire 4.5 bude uvolněn k prodeji v průběhu května a nově mimo jiné obsahuje napojení na Hadoop, který dokáže pracovat s velkými objemy nestrukturovaných dat, například webů, údajů sbíraných ze snímačů nebo volného textu. Díky tomuto napojení budou uživatelé moci kombinovat a analyzovat informace z clusterů Hadoopu v kombinaci se strukturovanými daty z podnikových aplikací typu ERP.

Tato verze dále přidává propojení na úrovni SQL s analytickou databází HP Vertica a také s databází Sybase IQ společnosti SAP. Oba tyto produkty používají sloupcové ukládání, které nabízí vyšší výkon při ukládání dat a v aplikacích určených pro BI.

Tibco také využívá těsné spolupráce se společností Attivio, která poskytuje vyhledávací nástroje velkým podnikům. Díky napojení na platformu Active Intelligence Engine může Spotfire nyní podle informací Tibca nabízet „vizualizaci dat, vylepšenou analýzu nestrukturovaného obsahu a intuitivní vyhledávání a nalézání, a to vše v rámci jednoho ovládacího panelu.“ Nová verze Spotfire obsahuje také sadu pro nasazení v tabletech iPad a vylepšení monitoringu a správy systémů.

Boris Evelson, viceprezident a vrchní analytik agentury Forrester Research, reagoval na představení nové verze střízlivě. „Aplikace Spitfire by měla umět průzkum a objevování dat už sama – měla by umět nahlížet data samostatně, bez předpřipravených modelů,“ napsal minulý týden. „Teď, díky využití platformy Hadoop, mohou pracovat s většími objemy dat a ve spolupráci s Attiviem mohou všechno kombinovat s nestrukturovanými daty.“

Elverson dodal, že aplikace nabízí do jisté míry i prediktivní analýzy, zejména díky know-how společnosti Insightful, kterou Tibco převzala před 4 lety. Nově zavedené napojení na SAS Institute a MATLAB je ale důležité, „protože umožní klientům využít jejich dosavadní investice a zkušenosti s těmito nástroji, takže nebudou muset přepracovávat stávající nástroje jen kvůli integraci se Spotfirem,“ napsal dále.

Další novinky, například nástroje pro správu nebo podpora iPadů, nejsou podle Elversona ničím převratným. Mobilita se podle Evelsona stala „základním požadavkem každé platformy BI“ a funkce pro správu a škálovatelnost jsou dnes na úrovni podniků samozřejmostí, pokud mají nástroje jako Spotfire získat dlouhodobý zájem velkých firem.

Byl pro vás článek přínosný?