Hlavní navigace

Ubuntu 11.10 na cestě, slibuje řadu vylepšení

7. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Již jen vydání jedné beta verze dělí od uvedení na trh v příštím měsíci novou verzi Ubuntu s kódovým označením Oneiric Ocelot.

Uvedení finální verze Ubuntu 11.10 od společnosti Canonical je konkrétně naplánováno na 13. října. První beta verze byla uvolněna 1. září a druhá by pak měla přijít 22. září. Podívejme se na hlavní novinky, které by nová verze této distribuce měla přinést.

Menší DVD image
V reakci na zpětnou vazbu komunity se Canonical snaží co nejvíce zhutnit image, který má nyní velikost jen 1,5 GB. Ten obsahuje již podporu všech jazyků, stejně jako aplikační balíčky jako Inkscape, GIMP, PiTiVi či LibreOffice. Vypuštěné části jsou ke stažení z archivu. K dispozici je také tradiční CD image.

Zlepšená kompatibilita
Oneiric Ocelot přináší zvýšenou kompatibilitu s 32bitovými aplikacemi na 64bitových systémech, takže jejich majitelé nyní mohou instalovat běžný 32bitový (i386) software jako třeba Skype nebo Flash bez nutnosti používat speciální verze knihoven.

Vylepšení uživatelského rozhraní
V beta verzi Ubuntu 11.10 jsou obsažené nová vydání Compizu a Unity, díky čemuž uživatel najde takové funkce, jako přepínání pomocí alt+tab či zlepšený výkonu launcheru a panelu. Places pak byly přejmenovány na Lenses a nyní integrují více zdrojů a podporují pokročilé filtrování. Vývojáři Canonical také do nové verze Ubuntu přidali aplikace Thunderbird pro práci s e-maily, Déjà Dup pro zálohování a Gwibber pro mikrobloggování. LightDM nyní využívá nové Unity jako výchozí nastavení a také GNOME bylo aktualizováno na 3.1.5.

Nové jádro
Ubuntu 11.10 obsahuje nový kernel založený na linuxovém jádru 3.0.3. Gnu toolchain, kolekce nástrojů k programování vytvořených v rámci projektu GNU, je nyní založena na GCC 4.6 pro i386, AMD65 a ARM OMAP3/OMAP4 architekturách.

Spojení s Lubuntu
Rodina Ubuntu se nyní spojila s odlehčenou variantou založenou na LXDE desktopu s názvem Lubuntu, která je také nyní ve fázi beta 1. K dispozici jsou také beta verze edic Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Mythbuntu a Ubuntu Studio.

Byl pro vás článek přínosný?