Hlavní navigace

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot mění softwarovou výbavu

14. 10. 2011

Sdílet

 Autor:
Po měsících čekání se příznivci linuxové distribuce Ubuntu dočkali vydání nové verze nazvané Oneiric Ocelot.

"11.10 pokračuje v hrdé tradici integrace nejnovějších a nejlepších open source technologií do vysoce kvalitní a snadno použitelné linuxové distribuce," píše ve svém prohlášení vývojový tým Ubuntu. Nová verze je k dispozici v 38 jazykových mutacích, včetně té české. Noví uživatelé si ji mohou stáhnout z oficiálních stránek Ubuntu, majitelům verze 11.04 bude nabídnuta automatická aktualizace prostřednictvím Update Manageru.

Právě předchozí verze Ubuntu 11.04 Natty Narwhal vzbudila velké kontroverze. Mnoho uživatelů nemile překvapilo prostředí Unity, které hraje hlavní roli i v nejnovější verzi, přičemž pro majitele zařízení nepodporujících 3D akceleraci obsahuje instalace také Unity 2D. Většina změn se nicméně týká vzhledu, jako například nová přihlašovací obrazovka používající správce LightDM, a ovládání operačního systému. Výrazně se změnilo také výchozí aplikační vybavení systému. Po instalaci Ubuntu 11.10 může uživatel okamžitě začít používat nový zálohovací nástroj Déjá Dup či emailového klienta Thunderbird, který nahradil Evolution, výchozího klienta pro GNOME.

Velkým přínosem je prý nové Ubuntu také pro podnikové uživatele. Obsahuje řadu nástrojů pro firemní desktopy, servery a cloud. Canonical navíc nabízí možnost nepřetržité podpory a konzultací. Společnost počítá se standardní podporou systému po dobu 18 měsíců, tedy asi až do dubna 2013. Další  LTS (Long Term Support) verzí bude Ubuntu 12.04 přezdívaný Precise Pangolin, jehož vydání je naplánováno na duben příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?