Hlavní navigace

Unikla další vývojářská verze Windows 8.1

19. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Na internet unikla verze Windows 8.1 sestavení 9471, ze které lze vyvodit řadu pozitivních i negativních novinek.

Windows 8.1 je přibližující verze operačního systému, na kterou společnost Microsoft hodně sází. Samozřejmě to se dá říct o každém novém produktu, ale zde se u Windows 8 opakuje historie po premiéře Windows Vista. Také ta měla hodně změnit, přinést nové principy ovládání, revoluční technologie a maximálně využít možností nového hardwaru. I přes to, že byla zákazníkům vnucena díky předinstalacím na nových počítačích, dočkala se velmi negativní odezvy a – dá se říct – katastrofálního podílu na trhu. Windows 7 potom tuto situaci v podstatě obrátila a kde Windows 8 jsou opakováním verze Vista, řada uživatelů si do Windows 8.1 promítá své pozitivní zkušenosti s Windows 7.

V každém případě o nových funkcích ve verzi 8.1 bylo již hodně napsáno, nové sestavení 9471 je důležité v tom, že se již pravděpodobně nebude příliš lišit od finální verze určené k prodeji. Záhy se objeví se řada nepochybně detailních recenzí, které budou vycházet z každodenního používání v praxi, dnes je čas spíše na první poznatky.

Většina novinek je již doladěna a jsou funkční. Zásadně byly přepracovány aplikace Pošta, Lidé a Kalendář. Například na Poště je vidět jistá inspirace Googlem a na levé straně umístěné ikony umožňují rychle prolétnout různé aktualizační maily, ať už technické či ze sociálních sítí, zcela odděleně od „normální příchozí pošty.“ S jistou ironií je třeba přivítat možnost přetahování zpráv do složek, kterou kdysi zvládal už Outlook Express v Internet Exploreru 4.

Windows 8.1 se také vrací k možnosti přepnout systém do „Kiosku“ – pouze se mu nyní říká „Assigned Access“. Jde o možnost precizně specifikovat, kteří uživatelé mohou používat které aplikace moderního rozhraní. Bohužel stejně jako v minulosti z hlediska zabezpečení je dané implementace bezcenná, k jejímu překonání stačí dokázat vyvolat Správce úloh.

příloha_ovladnete_sva_data

Mezi poměrně šokující patří neměnná politika u Chytrého vyhledávání (Smart Search). Je křišťálově jasným pokračováním trendu, kdy společnosti víceméně otevřeně sbírají informace od uživatelů a to bez ohledu na to, zda jejich produkt je zcela zadarmo nebo „zcela zaplacený“. Pokud něco na svém počítači vyhledáváte, získáte k zadanému řetězci nejen nalezené lokální soubory, ale i to, co k zadání „ví“ internet (respektive služba Bing). Bohužel to ale v praxi znamená, že Bing průběžně získává seznam témat, které vás zajímají, i ve vašem počítači. A toto chování je ve výchozím stavu zapnuté a většina uživatelů je nedokáže, respektive nebude se namáhat, vypnout.

 

Byl pro vás článek přínosný?