Upgrade na Windows 10: Když „ne“ znamená „ano“

Microsoft používá poněkud klamavou taktiku, aby uživatele přiměl k upgradu na Windows 10. Zavřít křížkem nestačí.

Upgrade na Windows 10: Když „ne“ znamená „ano“


Microsoft čelí další kritice v souvislosti s upgradem na Windows 10. Taktika, jakou se ke kroku snaží přesvědčit uživatele starších operačních systémů, je prý zavádějící.

Mnozí uživatelé Windows 7 a Windows 8.1 v uplynulých dnech mohli narazit na pop-up oznamení s informací, že systém jim předchystal Windows 10 upgrade, oficiální dokumentace k podpoře však zároveň uváděla, že ať už následné kliknutí na potvrzující „OK“ nebo na červený křížek v pravém horním rohu okna indikující (běžně) jeho zavření, představovalo souhlas.

„Ať už kliknete na OK nebo na rudé X, odsouhlasíte upgrade a dál s tím nejde nic dělat,“ psalo se v dokumentu.

Problém je právě v grafickém ztvárnění, jelikož, jak známo, symbol „X“ dlouhé roky představuje odstranění či uzavření oznámení, respektive okna bez vyjádření názoru, výběru možnosti nebo jednoduše zadání jakéhokoliv dalšího pokynu.

Pro příklad nemusíme chodit daleko: pokud třeba ve Wordu (aplikaci od Microsoftu) kliknete v pravém horním rohu na X, v případě, že vám aplikace nenabídne možnost uložení rozpracované práce, prostě ji ztratíte.

Ne tak v případě upgradového pop-up okna Microsoftu, kde kliknutí na X znamenalo uživatelský souhlas, s čímž se však mohli uživatelé srozumět pouze prostřednictvím zmíněné dokumentace.

Tuto taktiku přitom Microsoft dle dostupných předchozích verzí dokumentace používá přinejmenším od 23. března, ačkoliv není vyloučeno, že ji praktikoval už daleko dříve. A není se tak co divit, že mnozí uživatelé jsou – mírně řečeno – pobouřeni.

Praktiky Microsoftu označují jako „neomluvitelné“ nebo dokonce „špinavé“ a kritiky se nebojí ani jindy zastánci systému. „Windows 10 je podle mě výborný operační systém a skutečnost, že na něj lze upgradovat zdarma, je skvělá, ale nutit lidem systém tímto způsobem, je špatné,“ napsal v příslušném fóru na Redditu uživatel s nickem zeynl.

Dá se tedy upgradu na Desítky vyhnout? Když už se vám pop-up okno vybízející k instalaci objeví, dle oficiálního sdělení Microsoftu tak lze učinit kliknutím na slůvko „zde“ („here“) ve větě nabízející změnu načasování či úplné zrušení upgradu.

Úvodní foto: Microsoft










Komentáře