Hlavní navigace

V počítačích se nové Windows 10 objeví na podzim

18. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft oznámil, že jeho nový operační systém Windows 10 bude vydán v 190 zemích světa a 111 jazycích „již v létě tohoto roku.“

Nový OS se tedy na trhu objeví nejpozději během září, tedy do šesti měsíců. Představitelé Microsoftu to prohlásili na čínské konferenci Windows Hardware Engineering Community (WinHEC), jež je určena výrobcům hardwaru.

Viceprezident divize Operační systémy Terry Myerson zde také představil několik speciálních nabídek a akcí, pomocí nichž bude Microsoft chtít na Windows 10 nalákat čínské uživatele: Lenovo bude nabízet upgrade na nový OS ve svých 2500 servisních centrech a vybraných kamenných obchodech, zatímco firmy Tencent a Qihu 360 budou Windows 10 svým zákazníkům, kteří používají Windows 7 a Windows 8/8.1 poskytovat jako upgrade zcela zdarma. Tencent má okolo 800 milionů zákazníků, zatímco Qihu asi 500 milionů.

Tencent také přislíbil speciální verzi své aplikace QQ pro Windows 10, jež je v Číně velmi oblíbená a to, že populární hry League of Legends, Cross Fire a Dungeon & Fighter (vyvíjené dceřinou společností Tencentu Riot Games) budou k mání ve Windows Store.

příloha_ovladnete_sva_data

Představitelé společnosti Lenovo pak uvedli, že do konce tohoto roku na čínském trh ve spolupráci s tamním operátorem China Mobile začnou prodávat nové chytré mobilní telefony s operačním systémem Windows 10, zatímco Xiaomi představilo program, který umožní vybraným uživatelům jeho vlajkové lodi Xiaomi Mi 4 již nyní vyzkoušet Windows 10 Technical Preview.

Operační systém Windows má podle Microsoftu v současné době na celém světě více než 1,5 miliardy uživatelů, přičemž několik set milionů se nachází právě v Číně. Tamní trh je proto pro americký gigant velmi důležitý.

Microsoft na konferenci WinHEC představil také novou funkci Windows Hello, která bude integrována do Windows 10. Windows Hello umožní uživatelům přihlašovat se do svých počítačů pomocí biometrických dat, tj. skrze sken obličeje, duhovky nebo otisku prstu. Jak uvádí Microsoft, tato technologie je mnohem bezpečnější, než tradiční hesla.

Biometrické přihlašování bude možné používat pomocí všech nových zařízení s Windows 10 opatřených senzorem RealSense F200 od společnosti Intel, podporovány však budou také externí čtečky otisků prstů pro zařízení starší.

Byl pro vás článek přínosný?