Hlavní navigace

Vesmírná stanice přechází na Linux, LiveCode se otevírá

12. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
Mezinárodní vesmírná stanice ISS bude upgradovat na programové vybavení s otevřeným kódem. Programovací jazyk LiveCode se s pomocí KickStarteru otvírá a zpřístupňuje pro všechny platformy.

Až dosud byl nejrozšířenější operační systém ve vesmíru – díky jediné trvalé obydlené vesmírné stanici ISS – Windows XP. Zatímco systémy, které využívá pozemní řízení letů NASA, jsou již nyní postavené na Linuxu. Nemluvíme tu jen o osobních zařízeních astronautů, ale i o počítačích určených pro řízení různých experimentů.

Ale to se nyní změní, protože desítky přenosných počítačů budou migrovány na linuxovou distribuci Debian 6. Podle Keith Chuvala, vedoucího týmu zodpovědného za integraci sítí a přenosných počítačů byly důvody jednoduché: „Migrovali jsme klíčové funkce z Windows na Linux, protože jsme potřebovali skutečně stabilní a spolehlivý systém, který by nám dával plnou kontrolu pro případ, že bude potřebovat nějakou jeho funkci upravit.“

To dobře vystihuje, proč je Linux důležitý. Inovace a možnost rychlé reakce je dosažitelná mnohem snadněji u otevřených produktů než u proprietárních řešení. Je to nejvíce pozorovatelné v období, kdy například společnost Microsoft přechází mezi jednotlivými generacemi produktů, jako tomu bylo na konci minulého roku. Z obchodních důvodů nemilosrdně potlačila prodej Windows 7 a zákazníci potřebující koupit nový počítač byli donuceni k přechodu na Windows 8, se strmou křivkou učení a řadou nedoladěných funkcí typických pro nový produkt. Ostatně podle některých analytiků to byl jeden z důvodů ke strmému propadu prodeje osobních počítačů, který zasáhl všechny výrobce (s výjimkou firmy Lenovo, která až do poslední chvíle nabízela alternativní konfigurace s Windows 7).

Lze ale uvést i příklady, kdy se výrobce původně čistě komerčního řešení rozhodne zdrojový kód svého klíčového produktu otevřít, i když to z krátkodobého hlediska může být finančně i organizačně náročné. Takto se například rozhodla společnost RunRev, a to formou projektu na britském Kickstarteru. RunRev nabízí vynikající programovací jazyk LiveCode, který je postaven tak, aby se jeho syntaxe co nejvíce blížila anglickému vyjadřování. Navazuje tak na HyperCard, který nabízel podobné, ovšem značně jednodušší řešení pro původní verze operačního systémů firmy Apple. LiveCode ovšem nabízí binární kompatibilitu na celé řadě dnes používaných platforem, od stolních počítačů po mobilní zařízení či funkce běžící na webových serverech.

RunDev se rozhodla přepracovat většinu kódu a uvolnit ho jako zcela otevřenou komunitní verzi. Cílem je především oslovit výrazně větší publikum a zapojit do vývoje vývojářskou komunitu z jednotlivých platforem. Vlastní náklady nejsou malé, kampaň na KickStarteru se snažila získat investice v celkové výši 350 000 liber, což se ale bez problému podařilo a celkové získané prostředky nakonec dosáhly téměř 500 000 liber (od 3000 přispěvatelů, kteří budou první, kdo obdrží komunitní edice LiveCode).

Byl pro vás článek přínosný?