Hlavní navigace

Vrací se Windows XP? Ne, jsou přesvědčeni odborníci

19. 6. 2017

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Bezpečnostní odborníci si jsou stále jisti, že Windows XP patří mezi zastaralé a mrtvé operační systémy, v tomto ohledu se nic nemění; je však pravda, že Microsoft stojaté vody šestnáct let starého systému notně rozčeřil. Slavná „ixpéčka“ totiž dostala dva měsíce po sobě bezpečnostní záplaty.

„Stále jsou ve výslužbě,“ říká k Windows XP Amol Sarwate z laboratoře firmy Qualys. „Stále jsou zastaralé.“

Chris Goettl, produktový manažer Ivanti, souhlasí. „Windows XP jsou ve výslužbě,“ potvrzuje. „Situace je rozhodně bezprecedentní, ale samotný Microsoft říká, že toto není normální a nebude pokračovat.“

Otázky na stav Windows XP se ocitly již v květnu, kdy pro ně Microsoft vydal sérii aktualizací – stejně jako pro rovněž mrtvé Windows 8 a Windows Server 2003; záplaty měly sloužit k ochraně vůči rapidně se šířícímu ransomwaru WannaCry.

Když pak Microsoft nedávno opět vydal další aktualizace, prý na ochranu proti vládou sponzorovaným hackerům, otázky na stav Windows XP se znovu vynořily.

Firma však zůstává skálopevná ve svých rozhodnutích – po vypršení desetiletého cyklu podpory se pokouší uživatele přestěhovat na novou verzi Windows a staré nechat upadnout v zapomnění. Kritici Microsoftu často tvrdí, že jde vlastně o zastrašování uživatelům do nových verzí systému pro finanční obohacení firmy. Naopak Microsoft vždy tvrdí, že nová verze operačního systému je lepší, rychlejší a bezpečnější.

Doba konce podpory u uživatelů a podniků často vyvolává lehkou paniku, kdy se snaží zbavit starých systémů. Někteří, neochotní přejít na novější verzi systému nebo bez této možnosti, platí obrovské sumy Microsoftu za pokračující podporu systému specificky pro ně.

„Když Microsoft říká, že Windows 7 skutečně dosáhnou konce svojí životnosti v roce 2020, budou skutečně odstřiženy, nebo budou dostávat nezbytné bezpečnostní záplaty tak, jako se teď stalo u Windows XP?“ Ptá se Brad Sams z Petri.com.

Sarwate názor Samse nesdílí. Věří manažerům firmy, že šlo o výjimečnou situaci a jejich pravidla se nijak nemění.

Polemizuje však, že je proti zájmům Microsoftu mrtvý systém takto oživovat. „Ta karta má rub a líc. Je pravda, že velké problémy jako tyto potřebují záplaty, ale pokud to bude Microsoft dělat příliš často, překáží to cílům firmy – tedy přesunu uživatelů na novější systém.“

příloha_ovladnete_sva_data

Dále dodává, že šlo pravděpodobně opravdu jen o jednorázové aktualizace. Firma opravila část i skutečně starých zranitelností.

„Existuje riziko, že tyto aktualizace přesvědčí část uživatelů a možnosti zůstat na zastaralém systému,“ podotýká Goettl. „Šlo o dobrou vůli Microsoft, na jednu stranu však vysílá smíšené signály.“

Byl pro vás článek přínosný?