Hlavní navigace

Vymění Mozilla partnerství s Googlem za Microsoft?

28. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Jen několik týdnů předtím, než by měl být obnoven lukrativní kontrakt společnosti Mozilla s Googlem, tento open source vývojář vydal upravenou verzi prohlížeče Firefox, která využívá pro vyhledávání konkurenční Bing od společnosti Microsoft.

Microsoft také nabízí nový Firefox a tvrdí, že se spojil s Mozillou, jelikož uživatelé "říkají, že by bylo dobré, aby bylo využívání vyhledávače Bing ve Firefoxu ještě snadnější."

Upravená verze FF pojmenovaná jako "Firefox with Bing" (Firefox s Bingem) využívá Bing jako výchozí vyhledávač v obou vyhledávacích polích a v liště "Awesome Bar," což je adresní řádek, kam uživatelé mohou zadávat i dotazy k vyhledání. Firefox with Bing má také nastaven web Bing.com jako domovskou stránku.

Microsoft si minulý týden zaregistroval doménu "firefoxwithbing.com". Firefox with Bing je založen na prohlížeči Firefox 7.01, což je nejvíce aktuální a stabilní verze.

Přestože uživatelé prohlížeče Firefox již dávno mohli změnit defaultní vyhledávač prohlížeče na Bing a ručně resetovat domovskou stránku, Microsoft označil upravenou verzi jako možnost pro uživatele "používat internet tak, jak chtějí bez nutnosti podnikat extra kroky k navigaci nebo upravování nastavení na Bing."

Mozilla neřekla k nové verzi nic více než to, že jde o další krok v jejím partnerství s Microsoftem, jež začalo více než před rokem, když probíhal vývoj Firefoxu 4, a odmítla komentovat, zda příklon k vyhledávači Bing naznačuje budoucí vývoj.

Mozilla Foundation, nezisková organizace, jež dohlíží na Mozilla Corp., což je komerční část, která vyvíjí Firefox, dosáhla 98 procent svých zisků v roce 2010 ze smluv s poskytovateli vyhledávačů. I když Mozilla neuvádí ve své poslední finanční zprávě příjmy od vyhledávačů, prozradila, že nejvíce peněz ji zajistila smlouva s Googlem.

Před dvěma týdny Mozilla oznámila: "Jsme si jisti, že partnerství s výrobci vyhledávačů bude i nadále solidním generátorem příjmů naší firmy v dohledné budoucnosti." Nicméně přímo nemluvila o kontraktu s Googlem, současný tříletý vyprší příští měsíc. Zvěsti o zániku partnerství mezi Mozillou a Googlem kolují od doby, kdy druhý jmenovaný vydal svůj vlastní prohlížeč Chrome v září 2008.

Pokud se Microsoftu podaří uzavřít s Mozillou větší kontrakt, například pokud dojde k úplnému nahrazení Googlu ve všech oblastech, mohl by to být pro stále bojující vyhledávač Bing převrat. Bing je totiž stále daleko za Googlem, web comScore dříve v tomto měsíci prozradil, že podíl tohoto vyhledávače v USA byl 14,7 procent, což znamená třetí místo za prvním Googlem s 64,8 a Yahoo s 15,5 procenty.

Podle společnosti Net Applications, jež se zabývá metrikou, Firefox dosáhl minulý měsíc na 22,5 procentní podíl ze všech prohlížečů, což znamená druhé místo za prohlížečem Internet Explorer od Microsoftu a náskok před Chromem o několik procent.

Firefox with Bing je možné stáhnout ze stránky Microsoftu, odkud bude uživatel přesměrován na download servery Mozilly.

Byl pro vás článek přínosný?