Hlavní navigace

Vyšla nová zkušební verze systému Windows Phone 8.1

5. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Jon Phillips - IDG
Microsoft tento týden začal vývojářům distribuovat první aktualizaci mobilního operačního systému Windows Phone 8.1.

I když jde zatím jen o verzi určenou pro vývojáře, kdokoli s Windows Phone se může aktualizaci zdarma nainstalovat v rámci programu Microsoft App Studio. Předplatitelé App Studia pak nemusejí platit devatenáct dolarů za to, aby byli registrováni jako vývojáři Windows Phone.

Windows Phone 8.1 Update 1 obsahuje řadu změn a vylepšení (i když nijak převratných) a je vydáván je několik měsíců po zpřístupnění původní verze tohoto mobilního operačního systému vývojářům. Jednou z hlavních změn, kterou nová aktualizace přináší, jsou adresáře. Nové „Live Folders“ uživatelům umožňují jednoduše uchopit ikonu aplikace prstem a pomocí funkce přetažení ji umístit na jinou aplikaci, čímž dojde ke vzniku adresáře, jenž je možné libovolně pojmenovat. Stejný krok lze provést i uvnitř již vytvořeného adresáře a vytvořit tak podadresář.

Microsoft také přidává možnost vybrat několik textových zpráv pro přeposlání či smazání současně. Přibylo i přizpůsobitelné nastavení vypnutí budíku a vylepšení Live Tile pro službu Xbox Music. Windows Phone 8.1 Update 1 taktéž přináší oblíbenou hlasovou asistentku Cortana do nových zemí, konkrétně do Velké Británie a Číny ve stádiu betaverze a Austrálie, Kanady a Indie ve stádiu alfa verze. Přibyla taktéž funkce, která se bude líbit především firmám, a to možnost používat oddělené aplikace umístěné v sandboxu či možnost nastavit VPN při připojení k hotspotu na veřejné síti Wi-Fi. Uživatelé Windows Phone developer preview mohou k aktualizaci přistupovat ihned jednoduše tak, že v nastavení svého telefonu dají vyhledat aktualizace.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak podotkl Microsoft, běžní uživatelé by neměli očekávat, že se aktualizace na jejich zařízení dostane v dohledné době. Většina uživatelů Windows Phone v současné době čeká teprve na původní verzi Windows Phone 8.1, jež přinesla hlasovou asistentku Cortana, oznamovací centrum a další zajímavé funkce. Na druhou stranu v rámci výše zmíněného vývojářského programu má možnost dostat se k nejnovějším aktualizacím tohoto OS opravdu každý uživatel a nemusí tak čekat na to, než jeho operátor aktualizaci schválí a distribuuje.

 

Byl pro vás článek přínosný?