Hlavní navigace

WebOS by mohl dál žít na smartphonech s Androidem

15. 12. 2011

Sdílet

S transformací mobilního operačního systému WebOS do open source se objevují úvahy o jeho využití na smartphonech s Androidem.

Zástupci HP odhalili minulý pátek svoje plány s WebOS a i když analytici jeho přechod k open source podobě s nejasnou budoucí podobou berou za jeho postupnou likvidaci (viz článek HP odsoudilo WebOS k pomalé smrti, tvrdí analytici), objevily se v této souvislosti i úvahy o jeho širším využití. Vývojáři a fanoušci WebOS totiž začínají mluvit o možnosti provozovat jej na smartphonech s Androidem.

Vývojáři na nejrůznějších diskuzních fórech proto již rozvíjejí tyto úvahy a rádi by viděli WebOS třeba na smartphonech Nexus S nebo Droid 2, díky čemuž by došlo na trhu s mobilními OS k většímu výběru a svobodě, neboť dosud obvykle platilo, že konkrétní mobilní přístroj je svázaný s konkrétním operačním systémem.

Jedná se o prakticky zrcadlový krok k tomu, že se stalo již dříve v tomto roce, kdy vývojáři ze skupiny Cyanogen připravili Android pro běh na tabletu HP TouchPad. Oba systémy jsou si navíc příbuzné, neboť vycházejí z linuxového základu. Právě Android na TouchPadu může být způsobem, jak tento tablet dále aktivně používat i v případě úpadku WebOS či chybějících aplikací, které potřebuje uživatel používat.

I přes prvotní kritiku kroku HP ze strany analytiků, kteří jsou přesvědčeni, že firma si uvolněním WebOS pod open source licencí chce jen umýt ruce nad nepovedeným projektem, se nyní diskuze stáčí spíše k možnému využití. Základem je ale uvolnění kódu WebOS, k němuž se HP zatím ještě neodhodlalo a není zatím ani jasné, kdy se tak stane. Navíc je pak potřeba počítat s určitou dobou, kterou vývojáři budou potřebovat k úpravě softwaru, aby pracoval na přístrojích s Androidem, takže toto nasazení může ještě trvat. Navíc úprava WebOS pro další smartphony už nejspíše zůstane jen okrajovou a fanouškovskou záležitostí a podle analytiků se pravděpodobně velcí výrobci neodhodlají WebOS ve svých produktech nasadit, byť bude open source.

Byl pro vás článek přínosný?