Hlavní navigace

Windows 10 nabídnou s novou aktualizací další funkce

19. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft vydal nový update Windows 10 - build 16199. Předělá některé z funkcí, která se objevila u nedávného Creators Updatu, a doladí nové služby My People.

Nová nastavení opět nebudou uživateli nijak představená – bude muset sám vědět, kde je nalézt. Vylepší se i komunikace a synchronizace mezi jednotlivými systémy a zařízeními. Na displeji počítače se objeví upozornění, když na uživatelův mobil s Androidem někdo zavolá. Jde o součást většího zlepšení konektivity mezi zařízeními, které se objeví v nové podzimní verzi Creators Update.

Funkce My People a další se přitom měly objevit již v původním Creators Update, takže už je ve vývoji pravděpodobně dost daleko. Napovídá, že Microsoft se nebojí ukázat nové funkce ještě před plánovaným zářijovým datem vydání.

Jedním z velkých problémů Windows 10 je ale nedostačující dokumentace. V menu Nastavení (Nastavení – Aktualizace a zabezpečení) se však nyní nachází roztroušené tipy a videa, která detailně popisují, jak dosáhnout cíle, který si uživatel vytyčil.

Původní Windows 10 měla velký problém s informováním uživatelů o změnách v systému, provázela je např. i proměna publikování bezpečnostních bulletinů a další boření po léta užívaných spolehlivých metod.

Postupně se však situace zlepšuje a Microsoft přidává stále nové způsoby, jak se uživatelé mohou o systému informovat. Nová výuková videa jsou zajímavým prvkem.

Změna se dotkla rovněž další položky v Nastavení, a to „O systému“. Nově nejde pouze o odkladiště různých licenčních dohod a copyrightů, jsou zde i informace o stavu systému, základních specifikacích a ještě další informace. Část změn byla zahrnuta už v Creators Update.

Další funkcí je „Storage Sense“ – poskytuje informace o tom, jak aplikace zabírají místo na disku a oproti původním plánům lze navíc s funkcí pracovat jako s jednou správou disků.

Storage Sense navíc nyní může po nastavení automaticky mazat soubory ve stažených souborech, které nebyly v posledních 30 dnech používané. Uživatelé se navíc této poněkud riskantně znějící funkce nemusí bát: v základu je vypnutá.

Mění se také nově rozjetá služba My People, která zatím do České republiky příliš nepronikla. Jde o funkci podobnou sociální síti: umožňuje rychlý přístup k přátelům uživatele přímo z pracovní lišty (taskbaru) Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

S novými aktualizacemi se služba ještě zlepšuje. Přátelé nyní mohou například posílat z taskbaru smajlíky a používat i další nové funkce.

Build 16199 také vylepšuje Cortanu a Windows 10 Beam.

Byl pro vás článek přínosný?