Hlavní navigace

Windows 8.1: Co se skrývá pod novým označením?

8. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Čím více se toho ví o plánované aktualizaci pro operační systém Windows 8, tím více otázek visí ve vzduchu.

Dosud se mělo za to, že připravovaný upgrade pro Windows 8 se bude jmenovat Windows Blue. Podle posledních informací však ponese označení Windows 8.1, čímž by se operační systém od Microsoftu zařadil po bok konkurenčního Mac OS X, který číselné rozlišení jednotlivých verzí běžně používá.

Na první pohled se může zdát, že na samotném názvu až tolik nezáleží. Podle analytiků je ale pravdou pravý opak.

Problém by s novým názvem nastal především u serverových systémů. S pojmenováním platformy Windows Server totiž úzce souvisí licenční politika a podpora poskytovaná jejich uživatelům. Jakmile by se nově pojmenovaný systém dostal do výroby, muselo by současně dojít k úpravě softwarových licencí CAL.

Podle analytiků je proto pravděpodobné, že Microsoft nový způsob označení zavede pouze u desktopových systémů, a další verze systému Windows Server se nebude jmenovat například Windows Server 2013, ale k používanému názvu Windows Server 2012 přibude jen označení R2.

V případě desktopových verzí by nebyl ani tak problém s licenčními pravidly, jako spíše se zajištěním uživatelské podpory. Praxe byla dosud totiž taková, že Microsoft pro každý systém po nějakém čase vydal tzv. servisní balíček, který kromě oprav zranitelností často přináší také nějakou novou funkcionalitu.

Po uvolnění těchto aktualizací uživatelům začíná roční lhůta pro přechod na novější verzi operačního systému. Po jejím uplynutí skončí oficiální podpora předchozí verze. Například již příští týden takto odejde do důchodu operační systém Windows 7 RTM a podporována bude pouze verze s nainstalovaným servisním balíčkem.

Nově by tato forma velkých aktualizací zanikla a místo nich by byl spuštěn nový aktualizační systém, jehož první vlaštovkou by měl být právě OS Windows 8.1, dosud označovaný jako Blue. Jak bude uživatelská podpora vypadat po této změně, si troufá odhadovat jen málokdo.

Microsoft podle některých názorů může zůstat u současného způsobu používaného pro servisní balíčky, podle jiných by zase mohl oprášit jistotu desetileté podpory. Pravděpodobněji však Microsoft zavede zcela nový systém podpory, který bude v souladu s rychlejším vývojovým cyklem.

Další otázkou je také to, jaké aplikace půjde na upgradovaných Windows 8 spustit. A podobných otazníků je celá řada. Spolehlivá odpověď na ně však zatím neexistuje. Microsoft sice občas nějakou informaci potvrdí či naopak vyvrátí, s uceleným prohlášením však zatím nepřišel.

Byl pro vás článek přínosný?