Hlavní navigace

Windows 8: Microsoft odhalil, jak to bude s dvojí plochou

2. 9. 2011

Sdílet

Podle jednoho z čelních představitelů Microsoftu bude s pracovní plochou další verze operačního systému Windows možné pracovat jako s klasickou aplikací, která se spustí jen na příkaz.

Na svém blogu to uvedl Steven Sinofsky, prezident divize Windows a Windows Live, který zároveň poskytl více informací o uživatelském rozhraní Windows 8.

Z červnového představení některých částí Windows 8 UI již víme, že se chce Microsoft zaměřit především na dotykové ovládání systému, což by mu mělo pomoci prosadit se na rychle rostoucím trhu s tabletovými PC. Zároveň však několikrát demonstroval, jak snadno lze z dotykového prostředí Windows 8 přejít na známější ikonový vzhled. Dvojí povahu nového operačního systému nyní opět vyzdvihl také Sinofsky, podle kterého je přítomnost dvou kompatibilních rozhraní pro Windows 8 klíčová.

Tím prvním, co se před uživatelem po zapnutí přístroje objeví, bude uživatelské rozhraní zvané Metro, které se inspiruje dlaždicovými Windows 7 Phone. V této chvíli se pak uživatel dostane na křižovatku. „Pokud budete chtít natrvalo zůstat ve světě Metro, nikdy neuvidíte desktopovou pracovní plochu - dokonce se ani nenačte, dokud o to výslovně nepožádáte,“ vysvětluje Sinofsky. „Pokud nebudete chtít dělat klasické PC věci, pak nemusíte, a nebudete vás to stát žádnou paměť, výdrž baterie nebo hardwarové požadavky.

Uživatelé pracující na konvenčních počítačích, kde jsou klávesnice a myš považovány za primární vstupní zařízení, budou muset pro zobrazení ikonové pracovní plochy spustit vlastní aplikaci. I samotná plocha tedy bude podle Sinofskyho jen další aplikací. Takový přístup se u čtenářů Sinofskyho blogu setkal s celkem s pozitivním ohlasem. Některé z nich by ale například zajímalo, zdali bude možné postupovat opačně, tedy ignorovat styl Metro a používat jen tradiční pracovní plochu.

Sinofsky dvojí funkcionalitu Windows 8 obhajuje tvrzením, že klasický desktop bude v životech mnoha lidí hrát i nadále klíčovou roli. Microsoft jim to chce tedy co nejvíce usnadnit.

O datu vydání nového operačního systému se stále jen spekuluje. Obecně se však očekává, že se tak stane někdy v druhé polovině příštího roku. Více informací o Windows 8 a jeho uživatelském rozhraní se možná dozvíme již 13. září, kdy v kalifornském Anaheimu začíná konference Build.

Byl pro vás článek přínosný?