Hlavní navigace

Windows 8 přinesou zásadní zlepšení v mobilním připojení

22. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
V další verzi operačního systému Windows chce dát Microsoft uživatelům možnost lepší správy jejich připojení k WiFi a mobilním širokopásmovým sítím.

„Prozkoumali jsme základní prvky bezdrátového připojení a přizpůsobili Windows 8 mobilní a bezdrátové budoucnosti,“ píše se v příspěvku zveřejněném na oficiálním blogu vývojového týmu. Cílem bylo zjednodušit celý proces připojování zařízení k mobilní širokopásmové síti a následné řízení těchto připojení, především pak kontrolu datového toku a všech souvisejících nákladů.

 

„Věděli jsme, že pokud vám chceme nabídnout skutečnou mobilitu, tak samotné WiFi stačit nebude. Vytvořili jsme proto plně integrovaný mobilní broadband,“ píše Billy Anders, programový manažer Microsoftu. Připojit se k širokopásmové síti mohou již nyní uživatelé Windows 7, ale musí si k tomu sami najít a nainstalovat odpovídající ovladače a software. Windows 8 oproti tomu budou obsahovat společný ovladač, který si rozumí se širokou řadou zařízení od různých výrobců a mobilních operátorů, takže samotný uživatel se nebude muset téměř o nic starat. „Stačí zapojit zařízení a připojit se. Ovladač bude pravidelně aktualizován prostřednictvím služby Windows Update,“ napsal Anders.

 

Dalším vylepšením, které Windows 8 přinesou, je nativní management pro funkce všech širokopásmově připojených zařízení. V současné době je totiž nutné provádět tyto operace prostřednictvím řídících aplikací přiřazených zvlášť každému zařízení.

 

„Před Windows 8 jste tyto aplikace potřebovali pro zajištění funkcionality, kterou nenabízely Windows nativně. Tento dodatečný software ale uživatele mátl a frustroval, protože si nerozuměl se správcem připojení a zobrazoval různé sítě s různým stavem. Windows 8 tyto nedostatky odstraní poskytnutím jednoduchého, intuitivního a plně integrovaného nástroje pro správu rádia a připojení,“ slibuje Anders.

příloha_ovladnete_sva_data

 

WiFi i Bluetooth bude ve Windows 8 možné ovládat z jednoho místa. Uživatel navíc bude moci jednotlivým připojením nastavit prioritu a upřednostnit tak například WiFi před širokým pásmem. Tuto prioritizaci budou Windows 8 provádět také automaticky na základě chování uživatele. To se projeví na rychlejším připojení zařízení k síti při návratu z režimu spánku nebo hibernace. „Nemusíte pro to nic udělat. Windows se zkrátka naučí, jaké sítě upřednostňujete, a vše přizpůsobí vašim potřebám,“ tvrdí Anders.

Byl pro vás článek přínosný?