Hlavní navigace

Windows 8: Řada funkcí nebude na starších PC podporována

3. 6. 2011

Sdílet

Microsoft podle očekávání představil na Computexu první verzi svého chystaného operačního systému, pro který se vžilo označení Windows 8. Změny jsou patrné na první pohled.

Microsoft sice potvrdil, že uživatelé si pro Windows 8 nebudou muset kupovat nové PC, ale současně dodává, že ne všechny funkce nového operačního systému budou na starším (tj. dnešním) hardwaru fungovat.

Michael Anguilo, zástupce Microsoftu, který předváděl Windows 8, potvrdil, že jeho společnost pokračuje v trendu nastoleném u Windows 7, kdy se snaží držet požadavky na hardware na co nejnižší úrovni. Nároky Windows 8 by totiž měly být stejné nebo dokonce nižší než u Windows 7, takže je bude možné provozovat na celém spektru zařízení. Nově Windows 8 budou podporovat i procesory a architekturou ARM a budou vhodné i pro tablety, neboť v tomto segmentu přístrojů se Windows zatím příliš nedaří.

Windows 8 se navíc budou adaptovat na hardware, jaký má uživatel k dispozici, takže na nových nebo upgradovaných strojích nabídnou funkcionalitu odpovídající jejich výbavě. Hlavní novinkou je navržení nového OS tak, aby byl snadno ovládaný dotykem, takže uživatelé bez dotykových displejů nebudou schopni tyto benefity využít. Windows 8 dále budou spolupracovat s řadou senzorů pro detekci pohybů a vzdálenosti, což je také výbava, kterou většina dnešních počítačů nedisponuje.

Nové rozhraní, které je asi nejvýraznějším změněným prvkem nových Windows, využívá velké barevné ikony, ne nepodobné těm ve Windows Phone 7, ale kromě dotyků jej bude možné stejně dobře ovládat i myší nebo klávesnicí. Toto rozhraní působí dojmem dlaždic (viz obrázek z prezentace Microsoftu pod článkem), které už nesymbolizují jen konkrétní aplikaci, ale mají možnost přímo i zobrazovat aktuální informace. Optimální rozlišení displeje pro Windows 8 by mělo odpovídat poměru stran 16:9 a mělo by mít minimálně 1 366 x 768 bodů. Na starších obrazovkách s rozlišením 1 024 x 768 bodů sice bude také nové rozhraní fungovat, ale například netbooky s nižším rozlišeními budou muset podle Microsoftu využívat standardní rozhraní. Zdá se tedy, že uživatelé budou mít ve Windows 8 na výběr mezi tradičním a novým rozhraním, takže kdo nebude chtít velké dlaždicové ikony využívat, neměl by být nijak rozladěn.

windows 8

Byl pro vás článek přínosný?