Hlavní navigace

Windows 8 se údajně na trhu objeví během října

21. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Podle zprávy agentury Bloomberg se bude chtít Microsoft zúčastnit předvánoční nákupní horečky a svůj další operační systém proto vydá již v říjnu tohoto roku.

Výrobci stolních i tabletových počítačů budou podle Bloombergu připraveni přijít s prvními produkty s předinstalovanými Windows 8 během října. Operační systém má přijít ve dvou výrobních verzích. První bude určena pro klasické počítače a tablety, zatímco druhá, nazvaná Windows on ARM, bude určena pro nejpoužívanější mobilní architekturu současnosti.

Microsoft odmítl agenturní zprávu komentovat. Bloomberg se v ní odvolává na nejmenované zdroje, které jsou prý dobře seznámené s plány Microsoftu. Zřejmě nikdo by se ani příliš nedivil, kdyby se zpráva nakonec ukázala jako pravdivá. Společnost by totiž říjnovým termínem jen napodobila vývojový plán systému Windows 7. Práce na něm byly ukončeny v červenci 2009 a do prodeje se oficiálně dostal 22. října téhož roku. Ve stejnou dobu šla do prodeje i první zařízení s Windows 7.

Překvapení agenturní zpráva nevzbudila ani u většiny oslovených analytiků. Je podle nich naprosto logické, že by se Microsoft mohl inspirovat u plánu Windows 7. Vyhnul by se tak opakování chyb z vývoje operačního systému Windows Vista, který se vánoční špičce vyhnul lednovým termínem vydání.

Microsoft již dříve naznačil, že by k vydání Windows 8 mohlo dojít v tomto roce. Z tohoto pohledu bylo klíčové únorové uvolnění verze Consumer Preview. U Windows 7 totiž Microsoft spustil veřejný beta test v lednu 2009. Windows 8 CP má sice oproti Windows 7 Beta sedm týdnů zpoždění, Developer Preview Windows 8 však bylo naopak uvolněno dříve než stejná verze Windows 7.

Ne každý však vidí říjen jako pravděpodobný měsíc vydání Windows 8. Podle Michaela Cherryho z Directions on Microsoft je sice mezi vývojářskou a spotřebitelskou preview verzí vidět určitý pokrok, stále jde však o velmi surový produkt. Stále podle něj nefunguje velké množství funkcí. Cherry se domnívá, že by Microsoft udělal velkou chybu, pokud by se při vývoji Windows 8 řídil pouze datem vydání.

Byl pro vás článek přínosný?