Hlavní navigace

Windows RT nečekají světlé zítřky

27. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Poznámky jedné vysoké manažerky a tržní neúspěch operačního systému pro platformu ARM dávají tušit, že se Microsoft pravděpodobně navždy rozloučí s Windows RT.

Julie Larson-Greenová, která v Microsoftu zastává funkci první viceprezidentky pro zařízení a studia, řekla, že Windows RT byl „naším prvním pokusem o vytvoření uzavřenějšího, samostatného prostředí.“ Což mimo jiné znamená, že se Microsoft nyní musí starat o tři mobilní operační systémy. „Máme Windows Phone, Windows RT a plné Windows. Tři systémy ale mít nebudeme,“ dodala.

Její poznámky na semináři UBS podle všeho potvrzují, že Windows RT byl krok špatným směrem, a to jak z pohledu Microsoftu, tak výrobců hardwaru, kteří se rozhodli zařadit do své nabídky i tablety s tímto operačním systémem. Protože prodeje v tomto segmentu jsou ztrátové, výrobci se od varianty s procesory ARM odklánějí k tabletům s procesory od Intelu, kterému se postupně začíná dařit vyrábět konkurenceschopné procesory pro tablety a smartphony. O neúspěchu Windows pro architekturu ARM ostatně svědčí fakt, že nyní již zařízení s Windows RT nabízí pouze Microsoft a Nokia, tedy v podstatě jediná firma.

Larson-Greenová na semináři vysvětlovala, že „naším cílem bylo nabídnout na trhu dvě varianty – plný výkon Windows v počítači a jednoduché ovládání tabletu, které může být v některých případech vhodnější. To jsme chtěli. Možná to bylo málo. Myslím, že jsme to zákazníkům nedokázali vysvětlit, že jsme ta zařízení víc neodlišili. Vypadají totiž podobně, jejich používání je podobné. RT jen nedělají všechno, co běžný uživatel od Windows očekává. Pravděpodobně jsme měli použít jiný název než Windows.“

Systém Windows RT byl uveden v říjnu loňského roku spolu s výrazně pozměněnými Windows 8 a měl pomoci proniknout do segmentu přístrojů s architekturou ARM. Procesory ARM jsou obecně úspornější, proto se hodí do přenosných zařízení, kde je o dostatek energie nouze. Uživatelé se však k Windows RT obrátili zády, protože nabízejí za nepatrně nižší cenu podstatně méně aplikací než Windows 8. V nich je totiž možné pouštět i aplikace určené pro předchozí verze Windows, což z pochopitelných důvodů u Windows RT neplatí. O tento systém se nezajímaly ani Apple a Google, což mimo jiné znamená, že neexistuje verze iTunes ani prohlížeče Google Chrome pro Windows RT.

ICTrocenka

Nová odnož Windows se neujala ani u výrobců hardwaru. Postupně odpadávaly společnosti Samsung, Asus, Lenovo a Dell, které původně zařízení s Windows RT chystaly. Místo toho se zaměřily na tablety s mobilními procesory Intelu s kódovým označením Haswell, ve kterých lze spustit plnohodnotné Windows.

Nedostatek hardwaru bude nejspíš jednou z hlavních záminek k ukončení krátkého života Windows RT v jejich současné podobě. Pokud se někdy v budoucnu objeví operační systém Microsoftu určený pro architekturu ARM, už se pravděpodobně nebude jmenovat Windows.

Byl pro vás článek přínosný?