Hlavní navigace

Windows Server 8: Microsoft vyřešil problémy s live migrací

19. 9. 2011

Sdílet

Další verze operačního systému Windows Server přinese řešení jednoho z největších problémů v oblasti virtualizace - živého přenosu virtuálních strojů v síti WAN.

Microsoft tuto novou funkci představil na konferenci Build jako součást třetí verze hypervisoru Hyper-V, která je zase součástí operačního systému Windows Server 8. Live migrace znamená, že je virtuální stroj přemístěn z jednoho počítače na druhý bez jakéhokoliv přerušení služeb nabízených aplikacemi v rámci tohoto stroje. Většina virtualizačních softwarů dlouho nabízela live migraci pouze v rámci lokální sítě. Už si však neporadila s přesunem virtuálních strojů v rámci různých podsítí či separátních sub-sítí WAN.

Na konferenci Build Microsoft vysvětlil, jak nová technologie funguje. Ke každému virtuálnímu stroji jsou přiřazeny dvě IP adresy. První z nich je domovskou adresou samotného stroje a slouží ke komunikaci se zbytkem sítě, zatímco druhá IP adresa je určena pro lokální datová centra. Microsoft sice nepřichází s ničím novým. Tuto schopnost nabízí také VMware. Jeho řešení však vyžaduje technologii OTV (Overlay Transport Virtualization).

Live migrace na dlouhé vzdálenosti je objektem zájmu různých organizací již delší dobu. Replikace virtuálních strojů je totiž velmi užitečná především v nouzových situacích, kdy je třeba přesunout obsah jednoho datového centra do jiného zařízení. Jedním z dalších řešení tohoto problémů je podle Microsoftu ukládání virtuálních strojů na optické disky a jejich následné odeslání do nového umístění, kde by došlo k postupné aktualizaci.

Kromě live migrace virtuálních disků Microsoft na své konferenci představil také další nové funkce systému, který zatím nese název Windows Server 8. Tou nejdůležitější informací pro většinu uživatelů je však spíše skutečnost, že další Windows pro servery nebude možné použít také na procesorech architektury ARM, o čemž se více dočtete v článku Microsoft: Serverové Windows budou bez podpory čipů ARM.

Byl pro vás článek přínosný?