Hlavní navigace

Novinky od Microsoftu: Vylepšené Windows 10, Surface Studio či spousta 3D

27. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Sergey Novikov
Konec října patří Microsoftu a letos se na jeho konferenci představila opravdová spousta novinek - nová aktualizace Windows 10, počítač Surface Studio a pár vylepšení pro tradiční produkty. Velkou pozornost Microsoft věnoval 3D prostoru, rozšířené realitě či skenování objektů pomocí telefonu a jejich přenos do počítače.

Windows 10 Creators Update

Na začátku roku 2017 se dočkáme přímo královsky znějící aktualizace „Creators Update“. V prezentaci se mluvilo o nové ikoně MyPeople, umístěné hned vedle systémové části spodní lišty; bude sloužit k rychlému spojení se s lidmi z komunikačních služeb uživatele. Lze očekávat nastavitelná desktop pop-up okna při příchozích zprávách či animované smajlíky.

Související aktualizace pro Edge přinese jen málo funkcí, zaměřených především na 3D elementy na webových stránkách.

Většího vylepšení se dostane nechvalně známému centru akcí. Pozměněné uživatelské prostředí, jiné ikony, snažší upravení jasu displeje pro laptopy - zkrátka spousta drobných změn, jejichž účelem je zlepšit uživatelské vnímání centra akcí.

V neposlední řadě se pak masivního vylepšení dočká - což by asi čekal málokdo - Malování. Proslulý nástroj na tvorbu velmi nekvalitních internetových memů a zcela základní úpravy obrázků se v rámci tlaku na 3D dočkal opravdu velké změny, včetně schopnosti tvorby 3D modelů, podporu pera pro malování na tabletu a přístup ke komunitě využivajících aplikaci. O Paint 3D bude v následujících měsících ještě bezpochyby slyšet.

Podle Terryho Myersona, jednoho z vrchních manažerů Microsoftu, je cílem Windows 10 nic menšího než „mít na tuto generaci podobný efekt jako Gutenbergův tiskařský lis na tu svou“.

Celkově se Creators Update zaměří především na vylepšení pro téměř mrtvý Windows 10 Mobile - zdá se, že jej firma nechce jen tak opustit. Bezdrátové připojení do dockovací stanice, ještě větší možnost úprav Start obrazovky, zkratky jako na počítači, přibližení desktopovým PC a další funkce slibují, že se nového systému ještě v nějakých smartphonech dočkáme. A nebylo by to na škodu; Android i iOS opravdového konkurenta potřebují.

 

Surface Studio

Nové zařízení mířené na odborníky v oblasti grafiky, fotografie a kresby působí tak, jak Microsoft chtěl - inovativně a moderně. 28palcový displej s rozlíšením 4500 x 3000 v poměru 3:2 je na grafickou editaci vhodný a plně dotykový - podporuje psaní a kreslení rukou skrze speciální pero Surface Pen, nabízející 1024 různých stupňů citlivosti a 12měsíční výdrž baterie. Funguje také se zařízeními Surface Pro 4 a Surface Book. Displej stojí na skládacím stojanu, dá se tak přeměnit do různých pozic dle uživatelových přání. Grafické nastavení displeje je Adobe sRGB a DCI-P3, podporuje i Vivid Color profily.

Mezi bonusy patří několik na zařízení přizpůsobených funkcí v profesionálním editačním softwaru typu Solidworks, Adobe Premiere Pro nebo Autodesk.

Podle Bakera je tento produkt Microsoftu mířen především na uživatele, kteří mají peníze a chtějí kombinaci profesionálního hardwaru využitelného i pro osobní účely - tedy skupina, která si doteď kupovala tablety a laptopy Surface. „Relativní úspěch Surface zařízení ukázal, že zde jsou uživatelé, kteří si cení cross-over zařízení a jsou ochotni za ně zaplatit,“ myslí si.

Patrick Moorhead z Morr Insights & Strategy má názor odlišný. „Je rozhodně jiný... displej je krásný... ale myslím si, že bude vhodný pro kreativní typy lidí,“ říká v interview po skončení konference Microsoftu. „Nesnaží se konkurovat pracovním stanicím. Toto je pro umělce a lidi, kteří dělají kreativní nákresy.“

Nabízen je zatím ve třech provedeních, nejlevnější za 2 999 dolarů s výbavou 1 TB hybridní rapid drive, Intel Core i5 šesté generace, 8 GB paměti a GPU nVidia GeForce GTX 965M 2 GB GDDR5. Nejvyšší výbava za 4 199 dolarů pak nabídne 2 TB hybridního úložiště, Core i7 šesté generace, 32 GB paměti a NVIDIA GeForce GTX 980M 4 GB GDDR5. Samozřejmostí ve všech provedeních jsou 4 USB 3.0 porty, SDXC čtečka, Mini DisplayPort, 3,5mm jack a gigabitový Ethernet port.

 

Surface Book

Surface Book Microsoftu se dočkal vylepšení, které se však týká spíše hardwaru, design zůstal téměř nedotčen. Nová grafická karta GeForce GTX 965M (která je i v produktu Surface Studio) má zlepšit výkon spolu s Intel Core i7 (zatím však nikoli Kaby Lake architekturou, zůstává Skylake). Vylepšení přišlo též co se týče výdrže baterie, která má dosáhnout slušných 16 hodin. Ceny pro americký trh se pohybují od 2 399 dolarů do 3 299 v závislosti na velikosti úložiště, o levnou záležitost tedy nepůjde.

Zajímavou novinkou je drobné zařízení v přibližném tvaru hokejového puku. Surface Dial je skrze bluetooth fungující puk, který lze postavit na stůl nebo přichytit na displej zařízení Surface Studio, Surface Book a Surface Pro 4 i kteréhokoli Windows 10 PC. Puk pak vytváři kontextuální radiální menu, se kterým může uživatel pracovat. Po boku dotykové obrazovky, stylusu, klávesnice a myši jde o nový způsob interakce se zařízeními. Nakolik bude praktický a relevantní se ukáže v příštích měsících.

 

Virtuální realita

Všechny druhy digitalizované reality - virtuální realita, rozšířená realita a smíšená realita, se u Microsoftu dočkaly pozornosti. Ve středu ráno Microsoft sdělil, že projdejci PC začnou brzy prodávat VR headsety, začínající na výrazně levnějších 299 dolarech, v přepočtu přes 7 000 korun.

Nižší cena však dokonce nabídne bonusy oproti Vive nebo Oculus headsetům: „Tyto headsety [Microsoftu] budou první a jediné přímo dodávané s šestistupňovými senzory,“ popisuje Terry Myerson. „To znamená, že narozdíl od všech ostatních VR headsetů na dnešním trhu nebude vůbec vyžadovat přídavný prostor. Žádná nutnost komplikované sestavy.“

Microsoft blíže nepopsal, jak přesně budou headsety fungovat, pravděpodobně však bude princip podobný jako u technologie rozšířené reality HoloLens, se kterou firma pracuje již delší dobu.

příloha_ovladnete_sva_data

Zda se technologie dokáže vyrovnat přesnosti Vive nebo Oculus Rift se teprve ukáže, relativně nízká cena však rozhodně budí zájem.

Pro představu, HTC Vive a Oculus Rift i se svými ovládacími zařízeními stojí přibližně 800 dolarů. Pokud Microsoft opravdu nabídne srovnatelný, konkurenceschopný headset za méně než polovinu cenu, trh se jistě dočká obrovských změn.

Byl pro vás článek přínosný?