Hlavní navigace

Amazon Web Services umožňuje prodej rezervovaných instancí

13. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © sellingpix - Fotolia.com
Součástí cloudových služeb Amazon Web Services je nové online tržiště určené k obchodování s rezervovanými instancemi.

Možnosti rezervace instancí běžně volí uživatelé toužící po snížení svých nákladů. V praxi jde o jednorázovou platbu za vyhrazení výpočetní kapacity na určité období, za kterou Amazon na oplátku nabídne slevu z hodinové sazby. Standardní linuxová instance tak například nejlevněji vyjde na 0,08 dolarů za hodinu, zatímco při včasné rezervaci lze hodinovou sazbu snížit až na 0,039 dolarů. Podmínky jsou však stanoveny tak, že se rezervace instancí vyplatí až při jejich používání po dobu delší 70 dnů.

Vytvoření místa, kde bude možné s rezervovanými instancemi obchodovat, má zvýšit jejich atraktivitu pro současné i potenciální zákazníky. „Uživatelé, kteří budou chtít své instance přesunout do nové oblasti, změnit jejich typ nebo prodat nevyužitou kapacitu svých projektů, tak nyní můžou učinit,“ oznámil Amazon. Těžit z toho mohou například provozovatelé webových stránek, kteří očekávají krátkodobě zvýšenou návštěvnost a nakoupí proto rezervované instance s kratší trvanlivostí.

Předmětem transakce na webovém tržišti je pouze jednorázová platba. Zvýhodněné hodinové sazby se nemění. Uživatelé naleznou instance, které nejlépe odpovídají jejich potřebám, pomocí konzole AWS. Stejně tak je tato konzole určena i prodejcům výpočetní kapacity, kteří prostřednictvím uživatelského rozhraní vytvoří seznam prodávaných instancí a určí jejich minimální požadovanou cenu.

Uživatel je vlastníkem rezervované instance do doby, než se s někým dohodne na jejím prodeji. Instanci sice může používat i po jejím prodeji, tentokrát už ale za standardní hodinovou sazbu. Amazon si jako servisní poplatek za provedenou transakci účtuje 12 % z částky. Na seznam prodávaných položek je možné zařadit pouze ty instance, které jejich majitel vlastní po dobu delší 30 dní. K prodeji je nutné použít bankovní účet vedený u americké banky.

Byl pro vás článek přínosný?