Hlavní navigace

AMD má rekordně rychlý procesor chlazený kapalným heliem

19. 9. 2011

Sdílet

 Autor:
Experimentátorům z AMD a spolupracujícím technickým nadšencům se podařilo přetaktovat desktopový procesor na zatím vůbec rekordní rychlost.

Osmijádrový procesor AMD Bulldozer FX-8150 (Zambezi) šel popohnat až na 8,429 GHz. Maximální rychlost závisela na použitém chlazení; experimentovalo se s vodou, vzduchem (maximum i tak 5 GHz), kapalným dusíkem i héliem.

Pokus proběhl 31. srpna, podrobnosti ale AMD uvolnila až nyní. Serveru The Register se navíc podařilo dostat k rozhovoru Simona Solotka, který je jednak odborníkem na přetaktování, za druhé má pak v AMD pozici senior manažera sociálních médií (a pochopitelně zrovna přetaktování a podobné extrémnější aktivity jsou v sociálních sítích populární téma).

Dusík za normálního tlaku vře při teplotě –196 0C, kapalné hélium pak s bodem varu –269 0C představuje vůbec nejchladnější materiál – alespoň pokud jde o látky relativně běžně dostupné. Pomocí kapalného hélia se lze opravdu přiblížit velmi blízko absolutní nule. Jaké teploty přesně se podařilo dosáhnout na procesoru, to, jak přiznal Solotko, se dá těžko určit, protože teplotní čidla přestala fungovat kolem –230 0C; navíc by mezi tranzistory a teploměrem stejně vždy existoval výrazný teplotní gradient. Určitě se lišila např. teplota vrstvy mědi dotýkající se chladicí kapaliny („pot") a vrstvy přiléhající k vlastnímu křemíku („lid").

Konkrétní postup byl takový, že se nejprve použil tekutý dusík, který se pak nechal odpařit (aby při dalším chlazení nezmrzl, bod tání má –210 0C) a pak se nasadilo kapalné helium. K tomu bylo třeba vyvinout speciální cirkulační obvody, hélium se navíc do systému vhánělo pod tlakem. To umožňovalo jednak přesnější řízení toku kapaliny a navíc posunulo i minimální dosažitelnou teplotu.

Solotko si už při pokusech o přetaktování staršího procesoru AMD Phenom II povšiml, že vydrží shodou okolností extrémně nízké teploty, za nichž většina elektronických obvodů přestává fungovat (například regulátor napájení může ztratit schopnost přepínat a vše se přepálí). Při pokusech s FX-8150 bylo proto třeba poměrně náročně odizolovat samotný procesor od dalších součástí základní desky.

Solotko řekl, že maximální rychlost 8,429 GHz si procesor udržel několik sekund. Bylo to však dost na to, aby se stihl spustit kontrolní algoritmus a na disk uložit soubor dokládající, že procesor se přitom, byť jen krátce, nacházel ve stabilním stavu. Na méně extrémních frekvencích, stále ale kolem 7 GHz, by ale procesor AMD měl vydržet fungovat už dlouho.

Extrémní chlad nejen brání tomu, aby se procesor přetaktovaný na vysokou rychlost přehrál, ale navíc zvyšuje vodivost křemíku.

Rekordní rychlost desktopového procesoru dosud byla 8,309 GHz a dosáhl jí Intel Celeron 352. AMD požádalo o zápis do Guinesovy knihy rekordů právě v době, kdy probíhala vývojářská konference Intelu (Intel Developer Forum), což lze chápat jako záměrné popíchnutí konkurenta.

Procesory AMD Bulldozer FX by se do běžného prodeje měly dostat ještě letos na podzim.

 

Cloud24

Zdroj: The Register a další

Postup ukazuje video AMD z YouTube

Byl pro vás článek přínosný?