Hlavní navigace

Apple chystá vlastní auto, tvrdí Elon Musk

12. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Tesla Motors
Majitel automobilky Tesla Motors, Elon Musk, tvrdí, že Apple vyrábí konkurenční elektromobil. Je to prý „veřejným tajemstvím“. V exkluzivním rozhovoru pro BBC také předpověděl, že vozidla, která nebudou samořídící, se už brzy stanou přežitkem.

Tesla v současnosti soupeří se společnostmi Nissan a BMW o pozici nejprodávanějších elektromobilů, je však ve ztrátě. Vyrovnat se musí rovněž s tím, že několik vývojářů firmě v uplynulých měsících přebrala konkurence, včetně společností Faraday Future či Apple.

„Jablečný gigant“ sice oficiálně nepotvrdil, že by se soustředil právě na vývoj automobilů, v nedávné době si však registroval několik internetových domén spjatých s automobilovou branží, jako jsou například apple.car nebo apple.auto. Podle Muska bylo zjevné už delší dobu, že Apple začne pronikat i do tohoto odvětví.

„Je těžké něco takového ututlat, jestliže k tomu najmete více než tisíc inženýrů,“ říká čtyřiačtyřicetiletý podnikatel. Jako hrozbu však výrobce iPhonů nevnímá. „Rozšíří to obor. V Tesle se nadále budeme snažit vyrábět ty nejlepší elektromobily, ale zároveň v jejich vývoji budeme pomáhat ostatním společnostem.“

Musk ve zmíněném rozhovoru nastínil také svou vizi budoucnosti, ve které prý budou mít veškeré automobily elektrický pohon a budou samosprávné. Manuální řízení se dle něj už brzy stane spíš koníčkem než nezbytností.

Jeden z nejprodávanějších elektromobilů dneška, Tesla Model S, se pohybuje v cenovém rozpětí v přepočtu přibližně od dvou do tří milionů korun, v závislosti na kapacitě baterie a výkonu, přičemž nedávné vylepšení v podobě autopilotu mu dodalo několik funkcí samořídícího vozidla jako je například přizpůsobování rychlosti, udržení vozidla v jízdním pruhu či přejíždění z pruhu do pruhu.

Před pár dny pak Tesla představila v beta verzi funkci „přivolání“ vozidla, díky které si lze automobil na soukromém pozemku přivolat prostřednictvím chytrého telefonu.

„Auto vyjede z garáže, zavře za sebou garážové dveře a přijede až k vám,“ popisuje novou vychytávku Musk. „Ale tohle jsou jen první krůčky. Jednou si budeme schopni auto takto přivolat klidně z New Yorku až do Los Angeles. Samo cestu odřídí, samo se nabije a dojede až k vám.“ Může to znít jako ze sci-fi, podle Muska se však jedná o záležitost „pár let“.

Majitel Tesly tvrdí, že elektrifikace a samostatnost vozidel jsou dvě největší inovace automobilového průmyslu od doby vynálezu sériové výroby.

„Výhledově přijde doba, kdy vlastnit auto, které není samořídící, bude něco jako v dnešní době vlastnit koně – budete ho používat ze sentimentu, nikoliv však běžně.“

V současnosti Tesla vyrábí pouze luxusní modely svých elektromobilů a sčítá ztráty. Musk přiznává, že budoucnost společnosti bude závislá na levnějším Modelu 3, který začne vyrábět koncem roku 2017.

„Jestliže nebudeme mít cenově dostupný vůz, náš vliv bude v globálu malý. Abychom ho zvýšili, musíme přijít s vozidlem, které si bude moct dovolit většina.“

příloha_ovladnete_sva_data

I přesto chlapík, který vlastní rovněž aerokosmickou společnost Space X a energetickou společnost SolarCity, hodnotí své dosavadní působení v automobilové branži jako úspěšné.

„Zprvu jsem si myslel, že Space X a Tesla mají tak desetiprocentní šanci na úspěch. Takže mě docela překvapuje, že pořád ještě fungujeme. Nečekal jsem to, ale je to skvělé!“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku