Hlavní navigace

Britským vědcům se podařilo přenést data vzduchem rychlostí 1Tb/s

27. 2. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia @ lculig
Výzkumníci z Inovačního centra 5G na University of Surrey (5GIC) dosáhli při testování rychlosti sítě páté generace jednoho terabitu za sekundu (Tb/s), což je několikanásobně více, než kolik dovolují současná datová spojení. Technologie by podle vědců mohla být představena veřejnosti v roce 2018, v Británii by pak mohla být nasazena do ostrého provozu o dva roky později.

S 1 Tbps by bylo teoreticky možné stáhnout soubor, který je stonásobně větší, než standardní film, za asi tři sekundy. Rychlost stahování je tak více než 65 000x vyšší, než u 4G připojení. Je třeba podotknout, že vědcům ze Surrey se podařilo dosáhnout opravdu nevídané rychlosti - například Samsung v předchozích testech dosáhl rychlosti "pouze" 7,5 Gb/s.

„Vyvinuli jsme několik průlomových technologií a jedna z nich nám umožňuje bezdrátově přenášet data rychlostí 1Tbps. To je srovnatelné s optickými vlákny, až na to, že my to děláme bezdrátově,“ uvedl profesor Rahim Tafazolli z 5GIC pro webový portál V3 s tím, je jeho tým přenos dat testoval v laboratoři na vzdálenost 100 metrů.

Není tak jisté, zda podobné rychlosti bude možné dosáhnout i v reálných podmínkách. Profesor Tafazolli uvedl, že před tím, než bude technologie demonstrována na veřejnosti, chce jeho tým provést ještě několik testů.

„Chceme být první na světě, kdo bude moci dosáhnout takovýchto vysokých rychlostí,“ řekl Tafazolli. Britský regulátor Ofcom zavedení sítí páté generace podporuje a minulý měsíc vyzval představitele odborné veřejnosti k dalším jednáním na toto téma. Ofcom uvedl, že 5G bude moci využívat velmi vysoké frekvenční spektrum nad 6 GHz.

Regulátor dále dodal, že podle jeho odhadů budou sítě páté generace v reálném prostředí schopné nabídnout rychlost stahování mezi 10 a 50Gbps, přičemž u 4G to je v průměru jen 15 Mbps.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak však řekl profesor Tafazolli, než bude 5G dostupné pro širokou veřejnost, bude třeba překonat ještě řadu překážek.

„Důležitým aspektem 5G je to, jak bude podporovat aplikace, které se objeví v budoucnosti. Nevíme, jaké aplikace se budou používat v roce 2020, 2030 nebo 2040, ale víme, že budou velmi citlivé na odezvu. Odezvu proto musíme dostat pod jednu milisekundu,“ dodal Tafazolli.

Byl pro vás článek přínosný?