Hlavní navigace

Čárový kód a neviditelnost v infračerveném spektru

21. 11. 2011

Sdílet

 Autor:
Metod sloužících k zajištění nějakého druhu neviditelnosti existuje celá řada. Totéž pak pochopitelně platí i pro techniky detekce. Nová maskovací síť ošidí i termokameru.

Výzkumníci z britské firmy BAE Systems nyní vyvinuli elektroniku, která funguje jako maskovací síť. Dokáže ovšem své schopnosti rozšířit i do infračervené oblasti světla, v níž pracuje celá řada detektorů (termokamer apod.).
Základem nové techniky je maskování na principu běžné uniformy. Objekt, který chceme ukrýt, se překryje plachtou napodobující barvy a jejich vzory v okolí. Tato plachtovina je ale protkána čipy, senzory atd., obdobou elektronických systémů zabudovaných do oblečení (wearable computers). Základní jednotkou sítě je šestiúhelníková „dlaždice".
Infračervený detektor dokáže umí odlišit umělý objekt od jeho okolí na základě teploty. Nová technologie Adaptiv od firmy BAE dokáže ale snímat teplotu kolem ukrytého objektu i její změny. Informace z čidel jsou ihned automaticky uváděny do elektroniky v maskovací síti. Ta je složena z termoelektrického materiálu, který v okamžiku dokáže změnit svoji teplotu a kopírovat tak okolí (takže např. ukrytá technika pak v noci „vychládá" stejně rychle jako okolní les). Rychlost odezvy je údajně založena na podobných principech, jaké se používají u QR (Quick Response) čarových kódů.
Obrázek ukazuje jinou verzi fungování systému Adaptiv. V tomto případě není jeho cílem objekt zcela skrýt, ale vytvořit obraz jiného objektu. Namísto vojenské techniky (vlevo) ukáže „snímek" v infračervené části spektra obyčejný automobil, ale viditelný tvar lze řídit i na mnohem jemnější úrovni. To je možné proto, že teploty jednotlivých šestiúhelníků lze ovládat nezávisle na sobě. Podobně jako u QR kódů lze takto na (fiktivních i skutečných) předmětech vytvářet např. loga nebo nápisy.
Systém obsahuje databází přednastavených vzorů, mezi nimiž si lze neustále vybírat nebo jejich změny nastavit předem. Peder Sjolund z BAE, který vedl tým vyvíjející technologii Adaptiv, uvádí, že kromě maskování lze proto techniku použít i k utajené komunikaci.
Zatím toto maskování funguje pro nepohyblivé objekty na pevné zemi. Výzkumníci by rádi rozšířili techniky i na lodě a také zlepšit energetickou účinnost. Systém je v tuto chvíli totiž energeticky krajně náročný, a proto docela těžkopádný. Po ochlazení „dlaždice" se teplo rozptýlí do okolí, bylo by ovšem ideální ho opět lapat a znovu využít. Tím by systém dokázal pracovat nezávisleji na další infrastruktuře, navíc tepelný šum kolem zařízení může druhé straně posloužit i k detekci.

Zdroj: New Scientist

příloha_ovladnete_sva_data

Obrázek: Kredit BAE Systems

Poznámka: Z původní informace není jasné, zda maskování funguje ze všech stran (i třeba shora?). Maskovat je totiž třeba i podpůrné prostředky, čidla snímající teplotu okolí atd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku