Hlavní navigace

Casio vyvíjí technologii, která bude data přenášet vizuálně

8. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Přenos dat má probíhat prostřednictvím skupin blikajících pixelů, které se objeví na obrazovce jednoho zařízení a jsou čtené pomocí kamery umístěné na jiném přístroji.

Japonská společnost, která je známá především jako výrobce hodinek, digitálních kamer a odolných mobilních telefonů, chce novou technologii představit příští týden na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas. Ještě předtím však dostala agentura IDG News Service možnost nahlédnout pod její pokličku v tokijském sídle společnosti.

Pro demonstraci technologie byla použita jednoduchá aplikace pro operační systém iOS. Uživatel v ní pouze vybere data, která chce odeslat (kontakt, obrázek či zprávu) a na displeji se pak zobrazí kruh sestavený z širokého spektra neustále se měnících barev. Uživatel, který chce data uložit na své zařízení, musí na kruh zaměřit objektiv fotoaparátu a během několika vteřin dojde k dekódování a přijetí dat.

Jedinou podmínkou pro vizuální výměnu dat je přítomnost dané aplikace na přístrojích odesílatele a příjemce. S její pomocí se mohou snadno vyhnout nepříliš pohodlnému posílaní dat přes e-mail či Bluetooth. Prostřednictvím jediného fotoaparátu je přitom možné přijímat data až z patnácti zařízení najednou. Pro přečtení jednoho kruhu ve vzdálenosti 1 metru musí mít kruh průměr asi 1 centimetr.

Barevné kruhy je samozřejmě možné zobrazit i na televizních obrazovkách, elektronických billboardech a dalších zařízeních. Jde o koncept podobný QR (Quick Response) kódům používaným v reklamě, kupónech a na webových stránkách. QR kódy mají nicméně tu nevýhodu, že musí být dostatečně velké, aby zaplnily celou obrazovku skenovacího zařízení, a mohou být čtené pouze jeden po druhém.

Při demonstraci v Tokiu měla technologii menší problémy při určité kombinaci slunečního světla a stínu. V Casiu nicméně věří, že je technologie již připravena k běžnému používání. Počítají s ní pro vlastní smartphony, digitální kamery nebo zcela nový typ zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?