Hlavní navigace

Cloud od Googlu rozšiřuje technickou podporu

25. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © rangizzz - Fotolia.com
Google v rámci boje s konkurencí v podobě Microsoftu a Amazonu v oblasti cloudových služeb představil nové možnosti placené podpory.

Platforma Google Cloud nyní obsahuje online služby pro běh softwarových aplikací a ukládání Compute Engine, Cloud Storage, Cloud SQL a BigQuery. Tyto služby byly zpočátku pouhým experimentem, Google jim však začal přikládat větší význam s tím, jak velké společnosti začaly brát cloud vážněji. V říjnu 2011 začal Google nabízet komerční podporu pro Google App Engine a postupně ji začal přidávat i k dalším řešením. Zákazníci však měli pouze jednu možnost, a to platit 500 dolarů měsíčně za prémiový účet. Nyní Google představil nové možnosti podpory, které si uživatelé mohou zakoupit pro jednotlivé cloudové služby. A ceny začínají už na 150 dolarech měsíčně.

Možnosti podpory jsou následující:

  • Bronzová: zdarma, uživatelé se však musejí spokojit pouze s online dokumentací a fórem na internetu.
  • Stříbrná: zahrnuje vše, co Bronzová, za 150 dolarů měsíčně však přidává podporu po e-mailu týkající se „otázek ohledně funkčnosti produktu a chybových zpráv“.
  • Zlatá: kromě nabídky Stříbrné může zákazník využít 24/7 podporu po telefonu. Cena: 400 dolarů měsíčně.
  • Platinová: Google zatím neupřesnil její cenu, zákazníci však dostanou „přímý přístup k týmu Technical Account Management“.


Přidáním různých tarifů podpory se Google snaží konkurovat službám jako Amazon Web Services, Joyent nebo Microsoft Azure. Je těžké odhadnout, jak dobře si zatím rodina cloudových produktů od Googlu vede na trhu, podle nedávného průzkumu společnosti Zenoss je však mezi uživateli nejpopulárnější cloudovou platformou Google App Engine.

V současné době jsou na trhu s cloudovými službami dostupné dvě varianty. První je tzv. „platforma cloudu“, díky které mohou společnosti a vývojáři vytvářet složité aplikace bez nutnosti starat se o infrastrukturu, na níž běží (například virtuální servery). Existuje však také tzv. infrastrukturní cloud (například služba Google Compute Engine), jež uživateli nabídne pouze virtuální servery, jejichž správa sice vyžaduje vyšší stupeň odbornosti, na druhou stranu mají uživatelé více svobody.

Je třeba podotknout, že Google App Engine se stále vyvíjí. Minulý týden Google na svém blogu oznámil, že služba nyní nabízí virtuální servery s velkým množstvím paměti a uživatelé si paměť mohou přikoupit bez toho, aby platili také více za CPU. Přibyla také experimentální podpora pro platformu Java 7 a aktualizován byl přídavek pro populární vývojářské prostředí Eclipse.

Byl pro vás článek přínosný?