Hlavní navigace

Datová centra eBay budou pohánět palivové články

24. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Datová centra spotřebovávají na světě stále větší množství energie. Jejich správci se proto pokoušejí najít ekologičtější i ekonomičtější zdroje.

Známá internetová aukční síň eBay zvolí pro svá nová datová centra jako zdroj energie palivové články. Dosud se tato technologie používají spíše pro záložní napájení.
Půjde zatím o nejvýznamnější krok firmy směrem k podpoře obnovitelných zdrojů. Podle dostupných informací se nová eBay v americkém Utahu dostanou do ostrého provozu přibližně v polovině příštího roku.

Za instalaci novinky převezme odpovědnost firma Bloom Energy. Půjde konkrétně o zajištění provozu třiceti palivových článků na bází bioplynu s kapacitou výkonu 6 megawattů. Bioplyn se bude získávat z odpadu vyprodukovaného při práci v zemědělství.

Tradiční záložní systémy (jakými jsou kromě jiného dieselové generátory nebo nepřerušitelné zdroje napájení) se vedení firmy eBay rozhodlo definitivně opustit. Firma v nedávném vyjádření uvedla, že za záložní zdroje k palivovým článkům zvolí elektrorozvodné sítě.

 

Datová centra s novým napájením budou podle dalších informací společnosti obstarávat chod komerčních aktivit spojených s prodejem a nákupem výrobků a také chod internetových platebních systémů PayPal a službu StubHub, tedy webovou službu, která uživatelům umožňuje nákup lístků.

Celkem u eBay půjde už o pátou (a dosud největší) instalaci směrem k obnovitelným zdrojům energie. Ebay má přímo místech, kde jsou umístěna její datová centra, instalovány solární kolektory s výkonem 665 kilowattů. Sídlo firmy v americkém San José je zase napájeno pomocí systému solárních panelů s výkonem 650 kilowattů, který doplňují palivové články o výkonu 500 kilowattů. I datová centra v Denveru využívají alternativní solární pohon s výkonem 100 kilowattů.

 

Nově budované datové centrum nebude prvním projektem, jehož energetické řešení bude mít na starost společnost Bloom Energy. Ví se, že do datového centra společnosti Apple v Severní Karolíně dodala 24 palivových článků. Ty by mohly podle stávajících informací začít dodávat energii již v průběhu tohoto měsíce.

příloha_ovladnete_sva_data

Datová centra spotřebovávají na světě stále větší množství energie. Jejich správci se proto pokoušejí najít ekologičtější i ekonomičtější zdroje. Často jde právě o zdroje obnovitelné – výjimkami není energie z biomasy ani systémy využívající vodu, slunce nebo vítr.

Mezi další přístupy šetrné k přírodě patří tendence omezit klasické zdroje energie cíleně na určité funkce. V místech, kde je to možné se například k chlazení nabízí využít místo náročných klimatizačních zařízení odpařování. Datová centra Facebooku, která stojí na okraji polárního kruhu ve Švédsku, zase využívají chlazení okolním vzduchem.

Byl pro vás článek přínosný?