Hlavní navigace

Dřív nebo později všichni přejdou do cloudu

5. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Oracle Czech
Dnes proběhl v pražském hotelu Clarion Oracle Day, největší lokální konference společnosti Oracle. U této příležitosti zveřejňujeme část rozhovoru s country managerem české pobočky Oracle Josefem Švendou.

Cloud a big data jsou po mainframech, client-server a internetových řešeních čtvrtá generace vývoje IT. Logicky se teď přesouváme s našimi produkty do nové generace a přizpůsobujeme je aktuálním podmínkám, říká country manager tuzemské pobočky Oracle Josef Švenda.

 

Nedávno jste se vrátil z Oracle OpenWorld, vaší největší konference. Byl to první OpenWorld bez zakladatele Larryho Ellisona v pozici generálního ředitele. Bylo to na akci poznat?

Že by Larry firmě už nešéfoval, jsem si moc nevšiml. Už sice není CEO, ale stále pořád udává společnosti směr. Změna generálních ředitelů nebyla zásadní, protože firma pokračuje stále stejným směrem. Obzvlášť když si uvědomíme, že si Larry v nové pozici CTO uchoval pod sebou to, co umí nejlépe, tedy určování produktové strategie a vývoje nových technologií.

 

Jaký byl tedy hlavní vzkaz zákazníkům a partnerům?

Že jsme jediná firma, která umí dodávat všechny produkty formou SaaS i spolu s platformou, na které se dají rozšiřovat. Konkurence v podstatě používá platformu Oracle, na které své produkty vyvíjí, ale pouze Oracle svým zákazníkům dodá aplikaci i platformu, na které si mohou přizpůsobit a rozšířit funkčnost svého řešení.

 

Na Oracle OneWorldu se představovala řada produktových novinek založených na cloudové technologii. Co všechno chce Oracle přesunout do cloudu?

Všechno. Cloud a big data jsou po mainframech, client -server a internetových řešeních čtvrtá generace vývoje IT. Logicky se teď přesouváme s našimi produkty do nové generace a přizpůsobujeme je aktuálním podmínkám. A pořád budeme dělat to, co jsme dělali vždy. Vezmeme aplikace našich zákazníků a přeneseme je do nového IT světa, do nové generace IT systémů. Na „jedno kliknutí“ myši přeneseme všechna data ze zákazníkovy infrastruktury do cloudu, aniž cokoliv musíme měnit, a přitom aplikaci zmodernizujeme a zabezpečíme. To byla klíčová zpráva celého OpenWorldu. Jen pro ilustraci, v cloudu Oraclu je již nyní uloženo na 400 PB dat našich zákazníků.

 

Znamená přechod do cloudu konec klasickým podnikovým aplikacím?

Ne, určitě to takto není. Pro ilustraci uvedu příklad z našeho portfolia: JD Edwards nebo PeopleSoft, které jsme koupili někdy v roce 2005, mají své produktové týmy, které je nadále vyvíjejí a modernizují. Nenutíme zákazníky migrovat z těchto systémů, dokud mají placený support. Paralelně kupujeme nové aplikace a také vyvíjíme vlastní varianty produktů pro cloud. Naše aplikační portfolio je extrémně rozvinuté a prakticky všechno dovedeme dodávat v cloudové nebo on-premise verzi podle preferencí zákazníka.

 

Oracle chce výrazně posílit i na poli platform as a service (PaaS) a infrastructure as a service (IaaS), kde dosud dominovali jiní hráči. Co si od toho slibujete?

příloha_ovladnete_sva_data

Databázový byznys je náš největší byznys a bude největší i v době cloudové. Těsně před Open Worldem jsme zveřejnili nabídku na diabase as a servise, nepochybujeme, že na trhu uspějeme. Databáze 12c je od začátku budována pro prostředí cloudových systémů. Zatímco naši konkurenti, kteří začali s PaaS dříve, musí řešit podobné záležitosti pomocí virtualizace, jež není optimalizovaná pro platformní službu, kterou potřebuje zákazník – tedy databázi nebo middleware a Javu. Pokud chce zákazník databázovou nebo aplikační službu, potom je nejlepší si koupit právě platform as a service. Zbytek pod tím je integrovaný a optimalizovaný právě pro ni. Navíc v zabezpečené formě a s plnou podporou mobilního přístupu.

 

Byl pro vás článek přínosný?