Hlavní navigace

EMC přichází s novou cloudovou platformou VSPEX

14. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © vege - Fotolia.com
Firma EMC umožnila více společnostem vytvořit privátní all-in-one cloud systém. Poskytla totiž alternativu k architektuře VBlock.

Architektura VBlock byla vyvinuta spolu se společnostmi Cisco Systems a VMware pro uživatele, kteří potřebují integrovat technologie jiných firem.

Nová platforma VSPEX, která kombinuje výpočetní funkce, virtualizace a skladování dat v jednom systému, nabízí partnerům společnosti EMC možnost vyvíjet podobné systémy pro vertikální odvětví průmyslu. Partneři budou schopni nabízet systémy VSPEX s aplikacemi, které budou splňovat specifické požadavky firem. EMC buduje program VSPEX Lab, kde budou partneři moci certifikovat své konfigurace jako součást platformy. Také budou moci nabízet výsledný produkt pod vlastní značkou.

Prasad Rampalli, senior vice prezident společnosti EMC Solutions Group, prozradil, že plánují přidat do skupiny prodejců VSPEX také bezpečnostní firmy. Nicméně Rampalli podotýká, že díky své divizi RSA již EMC do VSPEX některé bezpečnostní funkce přináší. Společnost EMC může přidávat partnery i v jiných oblastech. Jak ale prozradil Rampalli, pokud jde o ukládání dat, platforma VSPEX je založena na nabídkách společnosti EMC a neexistují žádné plány pro další partnery v této oblasti.

Podle analytiků je VSPEX součástí trendu přednastavených systémů pro datová centra. Ty mohou společnostem ušetřit čas a peníze, pokud se rozhodnou implementovat privátní cloud. I ostatní výrobci hledají možnosti, jak integrovat všechny komponenty cloudu do jednoho systému. A to včetně společnosti IBM, která tento týden oznámila svou platformu PureSystems.

Hlavním pilířem společnosti EMC je platforma VBlock vyvinutá společně s firmami Cisco a VMware prostřednictvím společného projektu VCE (Virtual Computing Environment). Platforma VBlocks kombinuje úložiště dat od EMC se síťovým a Unified Computing serverovým hardwarem od Cisca. Vše je provázané dohromady pomocí virtualizačního softwaru společnosti VMware, která je součástí EMC.

Podle analytiků je platforma VBlocks od svého vydání před třemi lety celkem úspěšná. Nicméně je zaměřena hlavně na velké společnosti a poskytovatele služeb. A díky zaměření na služby tří výrobců bylo pro VBlocks těžké zapadnout v některých prostředích. Některé firmy již moc investovaly do vybavení od jiných dodavatelů na to, aby adoptovaly VBlocks. Pro tyto uživatele, malé a střední firmy a pro vertikální odvětví průmyslu, představuje EMC platformu VSPEX jako střední cestu mezi VBlocks a systémy privátního cloudu. Tento přístup odlišuje EMC od některých jiných velkých dodavatelů jako je Oracle, HP nebo IBM.

Podle průzkumu společnosti 451 Research jsou pouze dvě třetiny podniků ze seznamu Fortune 1000 připraveny koupit nebo vytvořit privátní cloud systémy. Ačkoliv některé velké firmy již své vlastní cloudy mají, střední společnosti postupují pomaleji. Analytik firmy 451 Peter Ffoulkes prozrazuje, že až se budou chtít do cloudu ponořit, platformy jako VSPEX by mohly být pro hodně z nich to, co hledají. „Myslím, že jde o náznak budoucnosti. Nicméně nemyslím, že to odstartuje již zítra,“ dodává Ffoulkes.


Většina konfigurací VSPEX je k dispozici již nyní. Ale jedna z nich, která využívá desktopový virtualizační software Vue společnosti Vmware, nebude k dispozici dříve než v srpnu. Cenové rozpětí pro platformy VSPEX zatím společnost EMC nezveřejnila.

Byl pro vás článek přínosný?