Hlavní navigace

Google hledá pro samořídící auto partnery v Detroitu

27. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Lars Johansson - Fotolia.com
Společnost nepřestává pracovat na svém konceptu samořídícího automobilu. Nejnověji vyzvala firmy z automobilového průmyslu, aby se do projektu také zapojily.

Anthony Levandowski, který má projekt samořídícího automobilu v Googlu na starost, se v tomto týdnu zúčastnil konference pořádané organizací Society of Automotive Engineers a při té příležitost vyslal do světa zprávu, že Google hledá pro svůj projekt partnery, kteří by mu pomohli dostat autonomní auta během následujících deseti let na silnice.

Levandowski sice připustil, že s autem bude třeba při testování najet ještě milióny kilometrů, samotná technologie by však mohla být připravena ještě do konce letošního roku. „Pokud ne, pak jsme jako konstruktéři zklamali,“ řekl Levandowski, podle kterého panuje kolem projektu mezi automobilkami velké vzrušení.

Mluvčí Googlu ve čtvrtek americkému Computerworldu potvrdil, že je společnost skutečně v úzkém kontaktu s některými automobilovými výrobci, ale prý jen do té míry, aby si nechala otevřené i jiné možnosti. „Mluvíme s mnoha výrobci aut o různých tématech, ale stále jsme se nerozhodli, jakým způsobem dostaneme naši technologii ke spotřebitelům. Jak včera řekl v Detroitu Anthony Levandowski, všechny možnosti jsou otevřené.“

Již od chvíle, co Google na podzim 2010 informoval, že se jeho technici snaží o konstrukci autonomního vozidla, které by mohlo fungovat v běžném provozu, se většina analytiků pozastavovala nad tím, jak samořídící auto zapadá do strategie internetového giganta.

Podle Ezry Gottheila z Technology Business Research jde zřejmě Googlu hlavně o samotnou technologii. Projekt navíc může mít i dlouhodobější obchodní význam. „Nevidím žádný důvod, proč by nějaký bohatý investor, kterým Google je, nemohl být ve svém portfoliu i nějaké dlouhodobé záběry,“ řekl Gottheil. Dokáže si prý představit situaci, kdy nějaký člověk pojede za deset let po silnici v autonomním autě a místo řízení vozidla si pomocí Googlu vyhledá nejbližší restauraci či čerpací stanici.

Byl pro vás článek přínosný?