Hlavní navigace

Google s NASA koupily kvantový superpočítač

Sdílet

 Autor: © D-Wave
Společnost Google bude úřadu NASA pomáhat s vytvořením nové laboratoře, zaměřené na zkoumání kvantové výpočetní techniky.

Google společně s Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku a s neziskovou společnosti Universities Space Research Association koupili kvantový superpočítač D-Wawe Two od kanadské společnosti D-Wawe. Zařízení bude umístěno v Kalifornii, v Amesově výzkumném centru NASA.

Kvantové počítače jsou pojmenovány podle kvantové mechaniky. Ta se zabývá chováním hmoty na úrovni atomů nebo subatomických částic. Výzkumníci již dávno předpokládali, že by počítače využívající takových vlastností mohly být podstatně rychlejší než počítače obyčejné.

D-Wawe není skutečný kvantový počítač podle klasického konceptu, ale využívá kvantového efektu známého jako tunelový jev. Jeho největší síla tkví v hledání správného řešení v případech, kdy existuje velmi mnoho možných variant. Je tedy silný například při řešení šachových úloh nebo klasického příkladu obchodního cestujícího. Neprověřuje totiž jednotlivé možné varianty postupně jednu po druhé jako běžné počítače, ale všechny současně. Při testu systému byl D-Wawe v některých případech až jedenácttisíckrát rychlejší, než zařízení poháněné standardním procesorem od Intelu. „Když to slyším, musím se štípnout,“ řekl Vern Brownell, generální ředitel společnosti D-Wawe. „Kdy za celou historii počítačové vědy přišlo něco jedenácttisíckrát rychlejšího než předchozí technologie?“

Cílem Googlu je pomocí kvantového počítače zjistit, jak by se dala tato technologie využít například při vývoji strojového učení, umělé inteligence nebo při rozpoznávání hlasu.

Amesovo výzkumné centrum NASA se zase zajímá o možnosti, které by mohly kvantové počítače nabídnout například v odvětví robotiky nebo řízení letového provozu.

„Zatím ani není úplně jisté, co toto zařízení dokáže v praxi,“ řekl Steve Conway, analytik ze společnosti IDC. „Ale fakt, že jsou o jeho potenciálu přesvědčeny společnosti jako Google tak, že si jeden objednají, je pro kvantové počítače velký krok vpřed.“

Finanční detaily spojené s novou laboratoří nebyly zveřejněny, ale podle odhadů se cena za sestavu D-Wawe pohybuje mezi 10 a 15 miliony dolarů.

Klasické superpočítače používají tisíce mikroprocesorů, z nichž má každý miliony tranzistorů. Tranzistory zvládají reprezentovat části dat nulou nebo jedničkou. Společnost D-Wawe oproti tomu vytváří svá zařízení pouze kolem jediného čipu, který je složen z 512 elementů nazvaných „qubits“. Ty představují nulu, jedničku, nebo obě hodnoty zároveň. Qubity tedy slibují vyzkoušení všech možných řešení určitých problémů naráz a doručí tak výsledky v tom nejkratším možném čase.

To však vyžaduje čip vytvořený z materiálu, kterému při extrémně nízkých teplotách v podstatě chybí elektrický odpor. Každý čip proto musí být udržován při teplotě, která se blíží absolutní nule (-272 °C).

Byl pro vás článek přínosný?