Hlavní navigace

Google zveřejnil specifikace Google Glass včetně API

16. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
Počítač na tělo v podobě brýlí s označením Google Glass bude mít vysoké rozlišení ekvivalentní 25palcové obrazovce pozorované ze vzdálenosti 3 metrů.

Společnost Google poprvé blíže specifikovala základní parametry svého zařízení Google Glass. Inteligentní brýle budou pro jedno oko schopné zobrazovat data, které bude nositel vnímat jako 25palcovou obrazovku o vysokém rozlišení, pozorovanou ze vzdálenosti přibližně 3 metrů. Glass dále budou schopni zaznamenávat 5megapixelové snímky a video o rozlišení 720p.


Zařízení dále podporuje Wi-Fi připojení normy 802.11b/g a Bluetooth. Celková paměť je 16GB, z toho 12GB je použitelných pro ukládání dat a synchronizovaných s online úložištěm s cloudem Googlu.


Baterie by měla zvládnout celý den typického použití, i když některé operace, jako nahrávání videa povede k zkrácení provozní doby. Nabíjení je možné pomocí micro USB nabíječky. Google Glass jsou kompatibilní s telefony vybavenými BlueTooth. Sesterská aplikace MyGlass, které umožňuje funkce spojené s GPS a SMS, vyžaduje mobil s operačním systémem Android 4.0.3 nebo novější.


Součástí informací uveřejněných v pondělí byl i limitovaná ukázka Google Mirror API, programové vývojářské rozhraní, které podle Googlu vývojářům umožní budovat webové služby, označované jako Glassware. Glassware bude přímo interagovat s Google Glass a zprostředkovávat funkce prostřednictvím cloudového rozhraní bez nutností spouštění kódu přímo na zařízení Glass.


Karty založené s prvky umístěných na časové ose, obsahující text, obrazy, video nebo komplikované Html formuláře, jsou klíčovým prvkem, který určuje, co uživatel na brýlích uvidí. Jednotlivé nabídky na kartách mohou mít přiřazené funkce hlasové, navigační a další.


Glassware může sdílet data s kontakty, kterými mohou být jiní uživatelé nebo jiná instance Glassware. Za předpokladu existence odpovídajících oprávnění a povolení si Glassware může být průběžně vědoma pozice jiných uživatelů a spouštět přednastavené akce.

příloha_ovladnete_sva_data


Někteří uživatelé z testovacího programu Glass Explorer již byli Google upozorněni, že developerská verze zařízení v hodnotě 1500 dolarů je již ve výrobě či přechází do distribuční fáze. Google uvolnil doporučení pro uživatelské rozhraní, průvodce pro vývojáře a referenční dokumentaci pro API. Součástí podmínek používání je mimo jiné souhlas s tím, že vývojáři nebudou moci uživatelům účtovat stažení jejich klientů nebo požadovat provizi na zakoupeném virtuálním zboží. Vývojáři také nemohou v klientech Glassware zobrazovat reklamy nebo používat data uživatelů k reklamním účelům. Zakázáno je také přeprodej dat nasbíraných v aplikaci třetím stranám.

 

Byl pro vás článek přínosný?