Hlavní navigace

Komentář: Kam směřují servery?

6. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © .shock - Fotolia.com
Serverové technologie jsou ovlivňovány tím, co aplikace a uživatelé potřebují. Cloudová platforma umožňuje, aby poplatky odpovídaly skutečnému využití.

Přemýšlel jsem, jakým způsobem téma komentáře „Servery a jejich budoucnost“ pojmout, protože se týká téměř každého, kdo se pohybuje v oblasti IT. Navíc je možné se na tuto problematiku podívat z mnoha úhlů – hardware, software, aplikace nebo dokonce cloud. Společné mají jedno – pro všechny platí postupně se projevující ekonomické poučky a komoditizace technologií.

Vlastní servery a jejich hardware jsou toho jednoznačným příkladem. Podíváme-li se na servery, které se nyní dodávají na trh, a na to, jaká byla skladba dodávek před několika lety, je jasně vidět, jak se platforma x86 stala zcela dominantní. Za rozvoj a prosazení vděčí široké podpoře počínaje výrobci procesorů přes dodavatele serverů až po firmy poskytující serverový software. Nedávno byla uvedena nová generace procesorů Intel Xeon a spolu s nimi představila inovované servery většina významných výrobců. Jsou výkonnější, energeticky úspornější, nabízejí další funkce a vůbec jsou výhodnější pro zákazníky. Pro většinu uživatelů tak do budoucna platforma x86 představuje logickou volbu a rozšiřuje se i do oblastí, kde ještě nedávno dominovaly mainframy nebo servery s procesory Itanium. Bude zajímavé sledovat vývoj, už nyní se objevují nové vývojové směry. Zajímavým pohledem na další perspektivy určitě může být analýza IT Market Clock for Server Technology společnosti Gartner.

Co platí pro serverový hardware, je platné možná ještě více pro software, kde je vývoj výrazně ovlivňován technologiemi virtualizace a cloud computingu. Nyní a ani do budoucna neuvidíme dodavatele softwaru, který by nenabízel podporu produktů pro oba scénáře. Tento vývoj je v konečném důsledku opět velmi výhodný pro zákazníky, kteří mají možnost si zvolit vlastní strategii. Bude záležet jen na nich, jestli budou nadále budovat infrastrukturu vlastní, využijí cloudovou nabídku některého z poskytovatelů nebo jejich kombinaci. Právě poslední hybridní model bude podle mého názoru v blízké budoucnosti převažovat. Společnosti, které budou schopny na tento vývoj reagovat, získají konkurenční výhodu umožňující optimalizovat náklady a rychlou reakci na změny na trhu.

S předchozími řádky těsně souvisí i vývoj ve vlastně nejdůležitější oblasti – v aplikacích. Všechny serverové technologie jsou ovlivňovány tím, co aplikace a jejich uživatelé potřebují. Nyní již není problém napsat aplikaci na vhodné cloudové platformě, aby se automaticky přizpůsobovala počtu uživatelů a organizace platily poplatky podle skutečného využívání této infrastruktury. To byl například i případ Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, které chtělo snížit celkové náklady vlastnictví na svoji serverovou infrastrukturu. Stát tak díky využití prostředí privátního cloudu šetří peníze daňových poplatníků, protože platí jen za IT služby, které skutečně spotřebuje. Do budoucna bude možné lokálně provozované aplikaci v případě potřeby přidat dodatečný výkon z cloudu nebo ji do cloudu přesunout úplně.

Jaká je budoucnost serverů? Rozhodně zajímavá a nabízí možnost volby nejlepšího řešení, které poskytne prostor k dalšímu rozvoji. Nadále však platí, že by se nemělo zapomínat na nástroje, které umožní na kombinované technologie efektivně dohlížet a provozovat je.

Autor pracuje jako produktový manažer serverové divize společnosti Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?