Hlavní navigace

Linux proměňuje finanční svět: představuje projekt Hyperledger Fabric

17. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Projekt Hyperledger skupiny Linux Foundation se rozvíjí slibně – před nedávnem společnost oznámila dostupnost verze Fabric 1.0. Jde o nástroj na spolupráci při budování blockchainových distribuovaných účetních knih podnikových sítí.

Hyperledger je projekt napříč průmyslovými odvětvími a cílem je vytvořit pokročilou technologii populárního blockchainu, vysvětluje webová stránka Hyperledgeru. Framework půjde využít jakožto základ pro vývoj blockchainových aplikací, produktů nebo jiných podnikových řešení.

Po šestnáctiměsíčním vývoji je nyní Hyperledger Fabric ve verzi 1.0 a lze jej použít pro vytvoření stabilní a bezpečné elektronické účetní knihy. Využití najde zejména v těch podnikových odvětvích, které využijí výhody, které technologie blockchainu nabízí – například finanční služby k dokončování transakcí nebo zdravotnictví, které si díky Hyperledgeru může ověřit, zdá a kde existují elektronické záznamy pacienta a kdo k nim má přístup.

„Fabric 1.0 bude velmi užitečný v obou těchto případech,“ říká výkonný ředitel Hyperledgeru Brian Behlendorf.

Blockchainy lze šifrovat a dešifrovat v závislosti na požadované úrovni zabezpečení, ale v obou případech jsou tyto záznamy dohledatelné, neboť data v databázích nelze změnit a je pevně spojeno s každým z autorizovaných členů „řetězu“. Blockchain by například šlo využít pro schvalování transakcí mezi obchodníky z Wall Street a bankami, které transakce podporují, k rychlé kontrole v reálném čase, že obě strany dostaly patřičná data a dohodly se na výměně finančních prostředků.

Fabric 1.0 nabízí modulární architekturu podporující možnost, aby různé komponenty – jako je například konsenzus nebo členské služby – šlo volně do blockchainů přidávat a odendávat. Využívá technologii kontejnerů k hostování chytrých kontraktů zvaných „chaincodes,“ které vytváří aplikační logiku systému.

Fabric nešel do vydání ihned – nejprve proběhlo několik pilotních projektů s 28 členskými organizacemi Hyperledgeru. Ty zahrnují některá opravdu velká jména: kupříkladu Fujitsu, GE, Hitachi, Huawei, IBM nebo SAP.

Celkem se vývoji účastnilo 159 různých organizací nebo jednotlivců, dodává Behlendorf.

„Vytváří společný záznam transakcí, něco, co je dnes velmi potřeba ve finančnictví,“ popisuje. „Jak se přesuneme z modelu, kde je moje účetní kniha, vaše účetní kniha a oba tyto záznamy, možná ještě s některým dalším, musí být synchronizovány – což trvá často až tři dny, jak je dnes běžné – k modelu, kde je transakce okamžitá skrze sdílenou distribuovanou účetní knihu?“

IBM a Maersk, což je největší kontejnerová přepravní společnost na světě, nedávno představily projekt Hyperledger Fabricu, pomocí kterého chtějí spravovat a mapovat cestu desítek milionů přepravních kontejnerů po celém světě skrze digitalizace dodavatelského řetězce. Cílem je zvýšení transparentnosti a vysoká bezpečnost šířených informací mezi obchodními partnery.

Při vysoké míře osvojení očekávají obě firmy úsporu miliard dolarů.

Jako peer-to-peer sítě zkombinované s distribuovaným serverem mají blockchainové databáze schopnost samosprávy. Není zde nutnost administrátora – uživatelé jsou administrátorem.

Blockchain dokáže eliminovat obrovské množství pořizovaných záznamů, které jsou po čase dosti zmatečné, pokud je v transakci zahrnuto vícero subjektů, věří Saurabh Gupta, viceprezident strategie a IT služeb společnosti Genpact.

příloha_ovladnete_sva_data

„Blockchain a distribuované účetní knihy mohou eventuálně sloužit jako metoda k integraci účetních záznamů celého komerčního světa,“ dodává.

Samotný Hyperledger projekt běží na svobodném základě, jde o open source spolupráci Linux Foundation a dalších subjektů.

Byl pro vás článek přínosný?